- Nå har vi vært gjennom nok. Vi orker ikke mer.

VALSØYFJORD i HALSA (Dagbladet): I går hang flaggene igjen på halv stang i den lille nordmørsbygda Valsøyfjord. I løpet av de siste månedene har åtte mennesker i distriktet blitt revet brått bort.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå har vi vært gjennom nok. Vi orker ikke mer. Vi tåler ikke mer, sier en valsøyfjording til Dagbladet.
Han er fortvilet. Det blir sorgtungt i dagene framover i den lille idylliske bygda på Nordvestlandet. For det er ikke første gang dette samfunnet på 1900 mennesker opplever en tragisk ulykke. Halsa kommune og nabokommunene har vært usedvanlig hardt rammet og mistet til sammen åtte i ulike ulykker den siste tida.

Alle kjenner alle

I går ruslet en venninne av den 17 år gamle surnadalsjenta som omkom i en kollisjon i vinter ut på brua sammen med sin familie. Atter en gang vendte døden tilbake til bygda.

Selv om hun ikke kjente noen av de forulykkede i båttragedien personlig, la hun ned blomster.

For alle i bygda er berørt. Enten som nabo, slektning, venn eller kjæreste.

- Dette er svært merkbart for et lite samfunn. Det er tungt i kommunen nå, sier ordføreren i Halsa, Harald Nymoen.

Åtte revet bort

  • 7. september 1997:
En mann i 20-årene fra Kyrksæterøra i Sør-Trøndelag omkom og seks personer ble skadd, da to personbiler frontkolliderte på E39 ved Halsa.

  • 13. januar 1998:
Ny frontkollisjon ved Halsa ferjeleie. To kvinner - henholdvis 17 og 37 år - omkom. Begge var fra distriktet, den ene fra Surnadal, den andre fra Halsa.

  • 1. mars 1998:
To menn i 40-årene, begge valsøyfjordinger, frøs i hjel etter at de kjørte ned i en råk med en snøscooter i Halsa kommune.

  • Natt til 26. juli 1998:
En 24 år gammel kvinne og to menn, 24 og 32 år gamle, omkom i en tragisk båtulykke. Tre personer ble skadd, to av dem alvorlig.

Gårdsagens båtulykke er den største som har rammet det lille bygdesamfunnet.

- Hvorfor oss

Båt-ulykken vekker opp igjen de vonde minnene.

- Jeg skjønner ikke hvorfor dette skulle skje oss her i Valsøyfjord og Halsa, sier en annen sambygding som var på ulykkesbrua i går.

Fra brua kunne de se over til Enge, det vesle tettstedet som flere av de omkomne og skadde i båten hørte til.
På den andre siden av brua, bare tre kilometer unna, flagget Otnes kirke på halv stang i går. Snart reises det to nye gravstøtter og det blir to nye sørgestunder i den vesle kirken. Den tredje av de omkomne bor i Surnadal, og skal begraves der.

Ny bølge

I går var det gudstjeneste i Otnes kirke, slik det pleier å være hver tredje søndag. Gudstjenesten i går ble spesiell.

- Jeg synes vi i Halsa har fått vår del - og vel så det. På 70-tallet hadde vi en liknende bølge. Så var det stille i noen år. Men nå har vi fått det tilbake. Det startet i 1992 med to- tre dødsulykker. Det siste året har vært spesielt forferdelig, sier sokneprest Erik Blomstrøm.

- Jeg har konfirmert nesten alle som var om bord i båten, blant annet to av dem som omkom. Jeg kjenner dem fra sorg og glede. Jeg er bare glad for at alle i bygda er flinke til å ta vare på hverandre. Det er ikke mange av oss - og vi har ingen flere å miste, sier soknepresten.