SKJEBNEDAG: I dag skal Kristelig Folkeparti ta stilling til om de skal velge regjeringssamarbeid med de borgerlige eller med venstresiden. Partileder Knut Arild Hareide forteller at han går av, dersom han ikke vinner. Video: NTB Scanpix / Foto: Hans A. Vedlog / Dagbladet Vis mer

NÅ: Hareide sjokkerte sine egne: - Jeg går av om jeg taper veivalget

Et enormt gisp gikk gjennom salen da Hareide stilte kabinettspørsmål til sine egne.

GARDERMOEN (Dagbladet): Knut Arild Hareide åpnet landsmøtet i KrF ved å be delegatene støtte ham i ønsket om å ta partiet inn i en regjering med Ap og Sp.

Avslutningen på talen ble langt mer uventet: Hareide sjokkerte sine egne ved å stille kabinettspørsmål.

- Det er ikke riktig for partiet at jeg leder KrF videre dersom landsmøtet velger en annen kurs enn den jeg anbefaler. Men jeg håper selvfølgelig partiet i dag følger meg og det rådet jeg har gitt, sier Hareide.

Det går straks et gisp gjennom salen. Dette kan være siste gang KrF-erne ser Hareide tale som deres partileder.

- Jeg vet at mange av delegatene er valgt basert på fylkesårsmøtenes ønsker. Jeg forstår at de kjenner seg forpliktet av det. Det respekterer jeg selvsagt. Og, som jeg sa i landsstyretalen, jeg blir selvfølgelig med på laget videre, uansett. Men det vil ikke være til det beste for partiet at jeg fortsetter som kaptein på laget, legger han til.

Se video av kabinettspørsmålet øverst i saken!

- Håper dere vil følge mitt råd

Hareide var klar at han har tvilt voldsomt på om det var riktig å opplyse landsmøtet om at han går av om han taper.

- Jeg vet at jeg kan bli kritisert for å forsøke å stille et slags kabinettspørsmål. Men hvis jeg ikke hadde informert om dette nå ville det vært noen grupper i salen som visste dette, og noen som ikke visste det. Det ville heller ikke vært bra. Og spekulasjonene ville fortsatt gjennom hele dagen. Jeg ønsker å spille med åpne kort. Jeg kom til slutt frem til at det ryddigste ville være å si det som det er, sier Hareide og legger til:

- Men det var så absolutt ingen avskjedstale jeg i dag holdt til landsmøte. Dette landsmøtet er ekstraordinært. For jeg håper flertallet vil følge mitt råd. Jeg tror landsmøtet med å følge meg.

Ropstads rekasjon

Kjell Ingolf Ropstad, Hareides hovedmotstander i partiet, uttrykket skuffelse over Hareides beslutning da han tok talerstolen like etterpå.

- Knut Arild, du er partilederen vår. Jeg er sikkert på jeg har landsmøtet bak meg når jeg sier at vi er stolt av den jobben du gjør, sier Ropstad til applaus.

Han la samtidig til at KrFs veivalg ikke må bli et personvalg.

KRFS VEIVALG: Kristelig folkeparti står overfor et dramatisk veivalg, når de nå skal bestemme hvilken retning partiet skal ta videre. Skal de felle Erna Solberg som statsminister, eller må Knut Arild Hareide gå av som partileder? Video: Dagbladet, NTB Scanpix. Redigering: Ørjan Ryland Vis mer

Sperregrensa

Hareide minnet også om at KrF bare var 5000 stemmer unna sperregrensa ved forrige stortingsvalg.

- Vi i KrF må gjøre et valg for å overleve. Jeg mener det er i sentrum vi har størst mulighet for å vokse. Vi må være et parti for alle, for by og land, for de som trenger det mest, sier han.

Flere medier har erfart at Knut Arild Hareide vil trekke seg som partileder dersom KrF velger å gå inn i en regjering med høyresida.

Dette har Hareide selv avvist.

Abortkampen

Høyresida i partiet har heftig argumentert for at KrFs syn på abort kan få størst gjennomslag på høyresida. Erna Solberg har også sagt at hun støtter dette, selv om hennes ungdomsparti, Venstre og Frp er mot.

Hareide viste til at det er Ap og Sp som tidligere har støttet KrF i synet på abort, og kom med et klart løfte til landsmøtet:

- Det er ikke aktuelt for meg å ta KrF inn i regjering som ikke forplikter seg til å arbeide for en kraftig reduksjon i aborttallene, sa han til stor jubel.

Han viste også til at høyresida mener abort er en privatsak, noe som passer dårlig for KrF-hjertene landet rundt.

- Men det er det ikke. Det er en sak for samfunnet. Der er Sp og Ap enig med oss, sier han.

Han viste også til at Høyre, Venstre og Frp stemte mot en handlingsplan for å få aborttallene ned. KrF vil ha en strategi for å få ned aborttallene med 4000 fram til 2028.

- Dette kan du si ja til i dag, la han til.

Et liv etter døden

Landsmøtet handler ikke bare om det ufødte liv - men også KrFs videre liv. Hareide er tydelig på at KrF må mot sentrum og venstre for å fortsatt spille en rolle i norsk politikk.

- Vi har fått over 2600 nye medlemmer den siste tida, sier Hareide og minner landsmøtet om at KrF ikke kan overleve dersom partiet bare blir et regionsparti på sør- og vestlandet.

- Jo tettere samarbeidet har vært med ytre høyre, jo nærmere har vi i KrF kommet sperregrensa, legger han til.

- Lytt til min mor

Han siterer så sine egne foreldre, som tilhører høyresida i partiet men støtter sønnens veivalg for å vinne nye velgere.

- Vi kan ikke ha sånne 80-åringer som oss. KrF trenger fornyelse, og som leder av familiepartiet KrF vil jeg alltid oppfordre til å lytte til sine foreldre, eller i dette tilfellet mine foreldre, sier Hareide.

Han inntar talerstolen først under partiets mye omtalte veivalg i dag. Under det ekstraordinære landsmøtet i dag er Hareide avhengig av å overbevise flere blå delegater til å bytte side.

Takket motstanderne

Han understreker tidlig i talen at han ikke bærer nag til sine meningsmotstandere i partiet:

- Vi har vært uenige om retningsvalg, men jeg har ikke et vondt ord å si om dere, verken som medmennesker eller partikolleger. Tusen takk, sier Hareide videre, og retter blikket mot Bollestad og Ropstad.

Partilederen vant et viktig første slag i dag, da landsmøtet med knapp margin sluttet seg til landsstyrets anbefaling om en skriftlig - og dermed hemmelig - votering.