HÅRFIN SEIER: Knut Arild Hareide fikk støtte fra Telemark KrF til å gå i regjeringsforhandlinger med Ap og Senterpartiet, men det skilte bare syv stemmer.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HÅRFIN SEIER: Knut Arild Hareide fikk støtte fra Telemark KrF til å gå i regjeringsforhandlinger med Ap og Senterpartiet, men det skilte bare syv stemmer. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

NÅ: Hårfin seier til Hareide i Telemark - men til ingen nytte

Rød side og blå side sender like mange delegater til landsmøtet. Venstresida i Telemark KrF manglet bare tre stemmer på å vinne ett ekstra mandat.

BØ I TELEMARK (Dagbladet): Flertallet i Telemark KrF har onsdag kveld besluttet å støtte partileder Hareides ønske om å sondere regjeringsmulighetene med Ap og Senterpartiet.

Men beslutningen er hårfin.

Etter votering under et ekstraordinært årsmøte i Telemark KrF i Bø i kveld gikk 42 av i alt 78 stemmer gikk til fordel for Støre-regjering. Én stemme var blank. 35 stemmer gikk for en regjering med Erna Solberg.

Hareide-seier til tross, det tette resultatet betyr at Telemark KrF sender tre røde delegater og tre blå delegater til landsmøtet 2. november. Mandatbalansen i partiet er altså uendret.

Skuffet fylkesleder

Fylkesleder i KrF Telemark, Erik Næs, uttrykker en viss skuffelse etter voteringen. Næs sier han hadde håpet på en votering som ga flere mandater til rød side.

- Vi manglet tre stemmer for å få ett ekstra mandat på rød side, så jeg er ikke ærlig om jeg sier jeg ikke er litt skuffet nå. Samtidig er jeg stolt av fylkeslaget mitt, vi har hatt en ryddig og god debatt som viser at vi kan gå videre samlet, sier Næs til Dagbladet.

Etter at Rogaland KrF i helgen stemte for blå regjering - og sendte 15 blå og bare én rød delegat til landsmøtet - har vinden i partiet snudd. Denne uka har fylkeslagene i Buskerud, Finnmark, Hedmark og Oppland alle sagt at de støtter Hareides veivalg.

Under voteringen rundt å gå i regjering i det hele tatt - uavhengig av farge - ønsket 74 prosent av KrF Telemark at moderpartiet skal søke regjeringsmakt nå.

Vippefylke

I forkant av møtet var det knyttet stor spenning til utfallet. Knut Arild Hareide beskrev selv Telemark KrF som en «swing state», og var ikke sikker på støtte til sitt foreslått retningsvalg. Likevel var det ventet at Telemark KrF ville lene i rød retning.

En rekke personer grep i løpet av kvelden talerstolen og argumenterte mot å danne regjering med Arbeiderpartiet.

- Ap og fagbevegelsen har gjennom tidene markert stort avstand til KrF, sa Hans Edvard Askim.

- Å være i regjering med Jonas er én ting. Det er resten av partiet som er problemet, sa Torgeir Ljosland og ramset Israel og abort som saker hvor KrF og Ap er diametrale motsetninger.

Tre veier

Tre profilerte KrF-ere talte i kveld for hver sitt retningsvalg for partiet i Bø i kveld.

Nestleder Olaug Bollestad forfektet å gå inn i Solberg-regjering, mens Geir Jørgen Bekkevold talte for å søke regjering med Ap og Sp. Hans Fredrik Grøvan argumenterte for å forbli i opposisjon og ikke felle regjeringen.

Bekkevold sier han sterkt misliker at nestleder Kjell Ingolf Ropstad rådførte seg med Høyre før han gikk ut med sitt abortutspill i VG.

I går kunne Dagbladet fortelle at KrFs nestleder har vært i flere samtaler om partiets veivalg med sentrale personer i Høyre, blant dem pressesjef Peder W. Egseth.

Bollestad var eneste fra KrF-ledelsen som deltok på møtet. Hun brøt dermed med partiledelsens prinsipp om at ingen av de tre i ledelsen skal gå alene på noe fylkesårsmøte. Bollestad leste en SMS fra Knut Arild Hareide og slo fast at partilederen likevel var med på møtet i ånden.

Bollestad, men ingen Ropstad

Det var KrFU-leder Martine Tønnesen som opprinnelig skulle forfekte høyresida i partiet i kveld. Hun trakk seg fordi hun opplevde det «veldig skjevt at en stortingsrepresentant på besøk i eget hjemfylke skulle debattere med ungdomspartilederen».

Tønnesen bekrefter overfor Dagbladet at hun dermed ba Kjell Ingolf Ropstad møte i hennes sted.

- Jeg spurte Kjell Ingolf om han kunne dra istedetfor meg, og det sa han i utgangspunktet ja til. Nå har Olaug reist istedet, og det synes jeg er fint, sier Tønnesen.

Hvorfor det ble Bollestad - og ikke Ropstad - som møtte i Bø denne kvelden, er uvisst. Det spekuleres i om Ropstad ble nektet å dra av partileder Knut Arild Hareide. Dagbladet har denne uka fortalt at Ropstad er klar til å overta som KrF-leder, ifølge sentrale partikilder til Dagbladet.

- Jeg ble spurt i dag tidlig om jeg kunne dra hit. Det passet ikke for Kjell Ingolf, sier Bollestad til Dagbladet like før møtestart.

Ropstad bekreftet overfor Dagbladet i dag at han ikke trekker seg som nestleder dersom Knut Arild Hareide vinner tautrekkinga om partiets veivalg.