Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå har«Odins soldater» etablert seg i Norge. - Vi er snart representert i hver krik og krok av landet

Selvjustisgruppa hevder de skal skape trygghet i gatene.

FINSK GRUPPE: «Odins soldater» ble opprettet som en selvjustisgruppe i Finland. Den siste tida er det blitt spredt til Norge, og opprettet flere lokallag, ifølge gruppa selv. Både PST og lokalpoliti er kjent med gruppa. Foto: Minna Raitavuo/Lehtikuva/NTB scanpix
FINSK GRUPPE: «Odins soldater» ble opprettet som en selvjustisgruppe i Finland. Den siste tida er det blitt spredt til Norge, og opprettet flere lokallag, ifølge gruppa selv. Både PST og lokalpoliti er kjent med gruppa. Foto: Minna Raitavuo/Lehtikuva/NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Dagbladet skrev i forrige uke om borgerverngruppa «Odins soldater», som ble opprettet i den nordfinske byen Kemi i høst.

De marsjerer i gatene ikledd svarte jakker med et vikinghjelmmotiv på ryggen.  Gruppa hadde som mål å beskytte innbyggere, etter at det ble opprettet et stort asylmottak rett utenfor byen.

Nå har også gruppa spredd seg til Norge, og hevder å ha opprettet lokallag flere steder i landet. I den siste tida er det dukket opp flere Facebook-grupper, blant annet en støttegruppe med over 1400 medlemmer.

- Målet er å vise oss i gatene og være til stede for at folk skal få en trygghet. Folk er generelt lei av at politiet ikke får ressursene de trenger. Vi kaller det en privat nattravnstjeneste, sier midlertidig talsmann for «Odins soldater» i Norge, Ronny Alte, til Dagbladet.

Alte er tidligere leder for den antiislamske gruppa Norwegian Defence League (NDL), og har også uttalt seg som talsmann for islamfiendtlige Pegida.

«Odins soldater» er imidlertid en selvjustisgruppe i natur, og sier de vil marsjere i gatene.

I hver krik og krok Lokalavisa Lister24 meldte i går at den innvandringsfiendtlige gruppa hadde opprettet et lokallag i Farsund i Vest-Agder.

Gruppa ble opprettet på Facebook i løpet av helga. Politiet i Farsund er oppmerksom på den lokale etableringen og har saken på dagsorden.

- Vi vet lite om gruppen foreløpig, sier Lensmann Kåre Unhammer til Lister.

Det er uklart hvor stort omfanget av tilhengere av «Odins soldater» så langt er i Norge. Ifølge Alte er de snart «representert i hver krik og krok» av landet og i hvert fylke. Lister skriver imidlertid at flere i Farsun ble meldt inn i den lokale Facebook gruppa uten å vite om det, og at de senere har meldt seg ut.

Kommunikasjonsdirektør i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), Trond Hugubakken, sier de er kjent med gruppa.

- Vi kjenner til dem og har en god oversikt over det høyreekstreme miljøet i Norge, sier Hugubakken i til Dagbladet.

Han sier slike grupper i større grad representerer et ordensproblem enn et sikkerhetsproblem.

- De utgjør nok ikke en sikkerhetsrisiko som grupp. Vi er mer bekymret for enkeltindivider som kan være voldelige og som vi vet slike grupper tiltrekker seg, sier Hugubakken.

- Vi har selvsagt tett samarbeid med lokalt politi i disse spørsmålene, og har sett på nasjonalt plan at høyreekstreme miljøer synes å være i vekst. Det er mange miljøer, alt fra voldelige til mer politiske og ikke-voldelige, sier han.

Reaksjon på innvandring PST-sjef Benedicte Bjørnland advarte tidligere i år mot følgende av den sterkt økende innvandring til Norge.

- En sterkt økende innvandring, særlig fra muslimske land, kan også medføre andre utfordringer på sikt. Når det kommer et høyt antall asylsøkere til lokalsamfunn, kan dette få uheldige konsekvenser, sa Bjørnland fra talerstolen, ifølge TV 2.

Hun advarte mot økt konfliktnivå, voldshandlinger og fremvekst av høyreekstreme miljøer.

Alte er tidligere blitt omtalt som høyreekstremist, men anser seg selv som høyrepopulist.

Ifølge ham har ikke opprettelsen av «Odins soldater» ikke noe med rasisme eller hudfarge å gjøre, men at den økte asylstrømmen er en direkte årsak til opprettelsen.

- Vi ser mer av antastinger, tafsing og overfall, hevder Alte.

Kripos uttalte til VG at de har kjennskap til av til sammen i underkant av ti hendelser som gjelder trakassering av enten seksuell eller annen karakter, og nevner hendelser hvor asylsøkere har tilnærmet seg unge jenter muntlig eller fysisk.

I Finland er «Odins soldater» blitt kjent for å gå i gatene med svarte hettegensere med vikingmotiver. Flere ganger har de også båret innvandringskritiske bannere og plakater. Alte sier gruppa også vil ha liknende bekledning i Norge, men at dette ikke er avgjort.

- Frykter dere ikke at dette virke motsatt av trygghet?

- Det virker i hvert fall ikke slik i de byene der jeg har vært i kontakt med folk, sier han.

- Aksepterer ikke vold Lister har sett på gruppas regelverk. Der anbefales det å «patruljere» i grupper på cirka ti personer.

- Dette skaper en sterk signaleffekt som alene er med på å forhindre og «jage bort» uønsket oppførsel/personer. Skal dere ut å patruljere i såkalte «ghetto-områder», eller i nærheten av store arrangement, er dette særdeles viktig - jo flere folk, jo bedre, heter det i gruppas regelverk.

Videre heter det: - Vi skal ikke provosere, og vi bør heller ikke bli provosert. Hvis det blir et slagsmål eller konfrontasjon, så skal vi vise hvem som bestemmer. De skal ikke få vinne denne kampen!  

De har også satt en aldersgrense for å bli med i gruppa.

- Vi vil komme til en struktur slik at vi ikke blir truende eller en voldelig gruppering med balltre og masker. Vi vil gripe inn uansett om det er en nordmann som antaster en utenlandsk kvinne eller omvendt. Det vil være situasjonsbetont om vi griper inn, og vi vil kontakte politiet uten å lage bråk eller trusler, sier han.

- Vi vil tiltrekke oss mye rare mennesker, men tolererer ikke fyll og spetakkel blant de som patruljerer. Dersom noen er voldelige, vil vedkommende ekskluderes fra oss, og har ikke noe hos oss å gjøre. Vi ønsker ikke voldelige personer, sier han.

- Hva gjør dere dersom politiet ikke ønsker slike patruljer?

- Nøkkelen er dialog, og det vil bli opp til lokallag å prate med politiet, så vi får se hva som skjer, sier han.

ISLAMKRITIKER: Ronny Alte har vært leder i Norwegian Defence League og talsmann for Pegida. Her under en Pegida-aksjon i Tønsberg i fjor. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ISLAMKRITIKER: Ronny Alte har vært leder i Norwegian Defence League og talsmann for Pegida. Her under en Pegida-aksjon i Tønsberg i fjor. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!