- Nå haster det å få på plass en løsning

Shaimaa (11) er ett av de omstridte asylbarna som ble sendt ut i fjor høst. Nå er hun og familien på flukt fra bombene.

RUINER: 11 år gamle Shaimaa er på flukt, og sitter her angivelig på stedet hvor en bombe tidligere har gått av. Foto: Privat
RUINER: 11 år gamle Shaimaa er på flukt, og sitter her angivelig på stedet hvor en bombe tidligere har gått av. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Shaimaa (11) er ett av de lengeværende asylbarna som ble sendt ut av landet i fjor høst - og som KrF og Venstre ønsker skal få behandlet sakene sine på nytt.

Nå er 11-åringen på flukt, etter at deres nye nabolag i Jemens hovedstad Sana er bombet.

- Hun spurte moren hva som er vitsen med å leve sånn. Hun er helt knust, og moren er veldig deprimert, hun bare gråt da hun snakket med meg, sier Naciye Øzturk i familiens støttegruppe til Dagbladet.

Familien oppholder seg nå i et område utenfor Sana, sammen med en rekke andre flyktninger. Men de vurderer nå å flykte videre, fordi heller ikke dette området skal være trygt.

- Nå haster det - Dette viser jo hvor viktig det er at vi får på plass en løsning raskt, så disse barna får behandlet sakene sine på nytt, sier innvandringspolitisk talsmann Geir Toskedal i KrFs stortingsgruppe til Dagbladet.

- Og hvis dette blir iverksatt, håper jeg at det kan bli en meget rask saksbehandling, sier Toskedal, og legger til at det er uvisst om Shaimaas familie ville fått bli i Norge, men at saken uansett må vurderes på nytt.

- Venstres krav om ny behandling av sakene med utsending av lengeværende asylbarn etter 1. juli ligger fast, og vi avventer regjeringens svar. Nå haster det, sier innvandringspolitisk talsmann i Venstres stortingsgruppe, André N. Skjelstad.

- Viser alvoret Pressevakt i Utenriksdepartementet opplyser til Dagbladet at de ikke foretar seg noe i denne saken, siden det ikke dreier seg om norske statsborgere.

- Dette er utenfor UDs område, så de gjør bare jobben sin, men det viser alvoret for den det gjelder, sier KrFs Geir Toskedal.

- Her har vi ett barn som har vært integrert i Norge, og nå risikerer vi at hun får ødelagt barndommen sin, og deler av livet.

BOMBET: Suleiman (6), Shaimaa (11) og lillebroen Haron (3) utenfor hjemmet i Sana, hovedstaden i Jemen. Nå er nabolaget bombet. Foto: Privat
BOMBET: Suleiman (6), Shaimaa (11) og lillebroen Haron (3) utenfor hjemmet i Sana, hovedstaden i Jemen. Nå er nabolaget bombet. Foto: Privat Vis mer

Shaimaa har bodd i Norge i sju av sine leveår. Familien hennes fikk avslag på søknad om asyl i 2008. De har siden søkt om opphold på grunn av hennes sterke tilknytning til Norge. UNE har behandlet saken i nemnd to ganger og har vurdert at hun har en sterk tilknytning til Norge som kan gi opphold. Men innvandringsregulerende hensyn veide tyngst. Foreldrene hadde løyet om identiteten.

Mange drept En morgen i november i fjor ble 11-åringens liv endret fullstendig. Politiet troppet opp på skolen da hun hadde en kartleggingsprøve i norsk, og Shaimaa, hennes gravide mor og hennes to yngre brødre ble sendt til Jemen.

Der er situasjonen nå svært vanskelig, etter at Houthi-militsen tok makta i hovedstaden Sana i februar og dannet et presidentråd, ledet av Abdel-Malek al-Houthi. Maktovertakelsen er ikke anerkjent av FN eller verdenssamfunnet generelt, og i forrige uke innledet Saudi-Arabia og en rekke andre land en militæroperasjon mot militsen.

På mandag mistet 40 mennesker livet i et flyangrep på en flyktningleir, og rundt 200 mennesker ble såret. I går opplyste FNs barnefond UNICEF at 62 barn er drept og 30 såret i kampene den siste uka.

VANSKELIG: Shaimaas familie bor i ett rom sammen med to andre familier. De har det svært vanskelig, sier en talsperson for familiens støttegruppe. Foto: Privat
VANSKELIG: Shaimaas familie bor i ett rom sammen med to andre familier. De har det svært vanskelig, sier en talsperson for familiens støttegruppe. Foto: Privat Vis mer

- Nå må det bli en hasteavgjørelse. Regjeringen må gjøre noe. Justisministeren kan ikke gjemme seg lenger, sier Øzturk fortvilet.

UNE har i forbindelse med saksbehandlingen vurdert beskyttelsesbehovet. Justis- oig breredskapsdepartementet har ingen instruksjonsrett overfor UNE. Dersom saken skal behandles på nytt må det derfor bli UNE som gjør det. Jeg ber derfor om forståelse for at vi må henvise dere til utlendingsmyndighetene, sier kommunikasjonssjef i Justis- og beredskapsdepartementet Gunnar A. Johansen.

Asylbarnsaken

• Høyre og Frp inngikk en asylavtale med samarbeidspartiene Venstre og Krf før regjeringsdannelsen. Det skulle legges større hensyn til barns beste når søknader om opphold vurderes. Dette gjaldt spesielt asylbarn som har vært lenge i Norge.

• Politidirektoratet og Politiets utlendingsenhet (PU) ble ikke informert om politiske føringer. Dermed ble utsendelsespraksisen av såkalte lengeværende asylbarn ikke endret. 

• Ved to ganger skal politiet ha fått instruks fra Justisdepartementet om å få fortgang i antall returer av asylsøkere.

• Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holdt i februar høringer om saken, der blant andre justisminister Anders Anundsen, politidirektøren og sjefen for Politiets utlendingsenhet måtte forklare seg.

• I dag behandles saken i komiteen, og Venstre og KrF retter kraftig kritikk, men ikke mistillit, mot justisminister Anundsen (Frp).

• De to partiene freder justisminister Anundsen i bytte mot en løsning for asylbarna. Venstre og KrF vil bruke kontrollsaken til å presse fram en ny vurdering av sakene til de lengeværende asylbarna som ble sendt ut av landet i fjor høst.

• Om asylbarna som er sendt ut fra og med juli i fjor får tatt opp sakene sine på nytt, skal etter planen avgjøres denne uka.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer