Nå haster det med å vaksinere seg

Tre forskjellige typer influensa sirkulerer i landet.

FLERE SYKE: Antallet personer med influensa har økt markant siden desember og vil øke i ukene fremover. Erik Berglund / Dagbladet
FLERE SYKE: Antallet personer med influensa har økt markant siden desember og vil øke i ukene fremover. Erik Berglund / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Årets influensaepedemi er i ferd med å skyte fart. Antallet personer med influensa har steget markant siden desember, og Folkehelseinstituttet antar at enda flere vil bli syke de kommende ukene.

- Nå er det like før influensaepedemien er her for alvor. Den vil nok vare i åtte til ti uker fremover, sier Preben Aavitsland, assisterende divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, til Dagbladet.

Influensaaktiviteten er i store deler av landet nå i ferd med stige over den såkalte «utbruddsgrensen», og Folkehelseinstituttet antar at toppen vil nås mot slutten av februar eller begynnelsen av mars.

Tilfeller av svineinfluensa Aavitsland forteller at det er tre forskjellige typer influensa som nå sirkulerer i landet: A(H3N2) og influensa B, som begge er relativt vanlige influensavirus, og svineinfluensa.

Årets influensasesong vil mest sannsynlig preges mest av A(H3N2)-viruset, som potensielt kan ramme voksne og eldre hardere enn de andre virusene. Størrelsen på epedemien er vanskelig å forutsi.

- Det har vært noen tilfeller av svineinfluensaen fra 2009, men heldigvis ikke like mange som vi så i 2009. De tre virusene som nå dominerer ser forskjellige ut, men du kan nok ikke vite hvilken type influensa du har utifra hvordan du føler seg, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.