Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå haster det med å vaksinere seg

Tre forskjellige typer influensa sirkulerer i landet.

FLERE SYKE: Antallet personer med influensa har økt markant siden desember og vil øke i ukene fremover. Erik Berglund / Dagbladet
FLERE SYKE: Antallet personer med influensa har økt markant siden desember og vil øke i ukene fremover. Erik Berglund / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Årets influensaepedemi er i ferd med å skyte fart. Antallet personer med influensa har steget markant siden desember, og Folkehelseinstituttet antar at enda flere vil bli syke de kommende ukene.

- Nå er det like før influensaepedemien er her for alvor. Den vil nok vare i åtte til ti uker fremover, sier Preben Aavitsland, assisterende divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, til Dagbladet.

Influensaaktiviteten er i store deler av landet nå i ferd med stige over den såkalte «utbruddsgrensen», og Folkehelseinstituttet antar at toppen vil nås mot slutten av februar eller begynnelsen av mars.

Tilfeller av svineinfluensa Aavitsland forteller at det er tre forskjellige typer influensa som nå sirkulerer i landet: A(H3N2) og influensa B, som begge er relativt vanlige influensavirus, og svineinfluensa.

Årets influensasesong vil mest sannsynlig preges mest av A(H3N2)-viruset, som potensielt kan ramme voksne og eldre hardere enn de andre virusene. Størrelsen på epedemien er vanskelig å forutsi.

- Det har vært noen tilfeller av svineinfluensaen fra 2009, men heldigvis ikke like mange som vi så i 2009. De tre virusene som nå dominerer ser forskjellige ut, men du kan nok ikke vite hvilken type influensa du har utifra hvordan du føler seg, sier han.

Selv om influensaepedemien så smått er i gang over hele landet er noen områder mer påvirket enn andre. Region vest, som består av Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, har hatt mange tilfeller av influensasyke og vært over utbruddgrensen i et par uker nå.

Selv om influensaepedemien så smått er i gang over hele landet er noen områder mer påvirket enn andre. Region vest, som består av Rogaland, Hordaland og Sogn og Fjordane, har hatt mange tilfeller av influensasyke og vært over utbruddsgrensen i et par uker nå.

Haster med vaksine Er du redd for å bli smittet av den plagsomme sesonginfluensaen er det ennå ikke for sent å vaksinere seg, men det bør gjøres nå.

- Vaksinen beskytter mot alle disse tre virusene, men det begynner å haste litt med å få tatt den nå, sier Aavitsland.

Han antar at omtrent fem prosent av landets befolkning vil få influensa i løpet av årets influensaepedemi. For å unngå å bli syk er det viktig å ta vanlige forholdregler, vaske seg på hendene og unngå andre som er syke av influensa så langt det lar seg gjøre.

- Har du ført blitt syk oppfordrer vi deg til å holde deg hjemme og prøve å ikke hoste på andre, sier Aavitsland.

ÅRETS EPEDEMI IGANG: Preben Aavitsland, assisterende divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, forteller at influensasesorngen er i full anmarsj. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet
ÅRETS EPEDEMI IGANG: Preben Aavitsland, assisterende divisjonsdirektør i Folkehelseinstituttet, forteller at influensasesorngen er i full anmarsj. Foto: Håkon Eikesdal / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!