KOSTBAR: Ringen til en verdi av drøye 600 000 kroner ble ifølge tiltalen ikke fortollet da kvinnen kom fra Belgia. Foto: Tollvesenet
KOSTBAR: Ringen til en verdi av drøye 600 000 kroner ble ifølge tiltalen ikke fortollet da kvinnen kom fra Belgia. Foto: TollvesenetVis mer

Kvinne i 50-åra tiltalt:

Nå havner denne diamantringen til 600 000 i retten for tredje gang

Tollerne sto allerede klare da kvinnen kom hjem. Nå blir ringen nok en gang tema i retten.

Det var ikke en hvilken som helst ring hun kom gående med, kvinnen i 50-åra som ble stoppet på Gardermoen i slutten av april i år. Vel framme hos Tollvesenets kontroll, gikk hun på grønn sone. Der ble det likevel full stopp.

Diamantringen til en verdi av 616 512 kroner var ifølge en fersk tiltale verken lagt fram for deklarering eller fortolling da kvinnen kom fra Belgia. 24. januar neste år må hun derfor møte i Øvre Romerike tingrett, tiltalt for å ha unndratt 154 128 kroner i avgifter.

Tur/retur samme dag

Ifølge politiadvokat Mathias Emil Hager dro kvinnen inn og ut av Norge samme dag, da hun hentet ringen til landet. Etter å ha dratt ned på morgenen den 30. april, returnerte hun omkring klokka 21 samme dag.

- Tollmyndighetene i Belgia tipset om kvinnen, og opplyste at hun hadde fått igjen momsen for ringen før hun forlot landet. Da hun ankom Gardermoen ble hun stoppet og konfrontert med dette, forteller Hager.

MYE DOP: Tollerne ved Norges største postterminal lar seg stadig overraske over avsendernes kreativitet. Lars Teige i tollvesenet viser fram noe av det mest spesielle de får inn. Reporter: Audun Hageskal / Video: John Terje Pedersen / Redigering: Emilie Rydning Les mer her: https://www.dagbladet.no/nyheter/litersglass-med-kroppsvaeske-oppvarmede-b... Vis mer

Saken går i ring

24. januar blir imidlertid ikke første gang diamantringen blir et tema for norsk rettsvesen. Kvinnen var ikke fornøyd med at ringen ble beslaglagt etter Tollvesenets funn i april. Dermed havnet også dette i retten tidligere i år.

- Kvinnen bestred beslaget, men dette er det bare eieren av en gjenstand som kan gjøre. På den måten erkjente hun at det var hennes ring, sier Hager og fortsetter:

- Hun tok beslaget til Bergen tingrett, hvor det endte med at hun fikk mulighet til å få ut ringen mot at hun betalte 150 000 kroner i sikkerhet. Dette anket politiet til lagmannsretten, og fikk medhold i at ringen kunne holdes i beslag. Kvinnen anket så til Høyesterett, men der ble anken ble forkastet.

Nekter straffskyld

Kvinnen skal ifølge politiadvokaten ha hevdet at diamantringen tilhørte en slektning, da hun ble stoppet av Tollvesenet. Forklaringen skal ha vært at den verdifulle gjenstanden snart skulle fraktes videre til et annet land, og bare skulle oppbevares i Norge for en periode. Det var imidlertid en historie tollerne ikke kjøpte, og saken ble politianmeldt.

Advokat Svein Kjetil Lode Svendsen er forsvarer for kvinnen fra Hordaland. Han skriver i en SMS at hans klient ikke erkjenner straffskyld.

- Utover det har jeg ingen kommentar, skriver Svendsen.