RÅD FRA MYNDIGHETENE:  Californias innbyggere må ta nye grep når regnet venter på seg. Her demonstrerer Steve Upton, til høyre, en metode som kan spare vann og samtidig holde plenen grønn i en av Californias tørreste perioder noensinne.    (AP Photo/Rich Pedroncelli,file)
RÅD FRA MYNDIGHETENE: Californias innbyggere må ta nye grep når regnet venter på seg. Her demonstrerer Steve Upton, til høyre, en metode som kan spare vann og samtidig holde plenen grønn i en av Californias tørreste perioder noensinne. (AP Photo/Rich Pedroncelli,file)Vis mer

Nå holder California på å tørke ut

Har bare et drøyt år igjen med vann, hevder forsker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kall meg gjerne gammeldags, men jeg foretrekker å bo i en streng stat med vann framfor en mild stat uten.

Det skriver seniorforsker i NASA, Jay Famiglietti. I en artikkel publisert av Los Angeles Times argumenterer han staten for puslete vannsparing etter den tørreste januar-måneden siden 1895.

Tidenes laveste vannmengder Forskeren viser til at både grunnvann og snømengder har nådd tidenes laveste nivå, og advarer om California snart kan være fritt for vann.

- Staten vår har ingen plan for en vedvarende tørke som denne, bortsett fra å forbli i unntakstilstand og be til de høyere makter om regn. Med andre ord, vi har ikke noe redskap som kan hjelpe oss ut av denne situasjonen, mener Famiglietti

Videre skriver han at obligatorisk vannrasjonering over hele staten er nødvendig for å hindre uttørkingen. Dette må, ifølge Famiglietti, ikke bare gjelde privatpersoner, men også innenfor industri, jordbruk og industri. Vennlige forespørsler og akutte korttidsløsninger er ikke nok, skriver han.

 Lider:  Jordbruket blir dårlig når regnet lar vente på seg. Det har Californias tomatbønder fått merke etter fire år med tørke. Nå ser det ut til å bli ett til.  (AP Photo/Gosia Wozniacka, File)
Lider: Jordbruket blir dårlig når regnet lar vente på seg. Det har Californias tomatbønder fått merke etter fire år med tørke. Nå ser det ut til å bli ett til. (AP Photo/Gosia Wozniacka, File) Vis mer

Her kan du lese mer om tørken i California

Ville gjøre saltvann til ferskvann Tørken Famiglietti diskuterer er ikke noe nytt tema i den amerikanske offentligheten. Satelittovervåkning viser at dråpe etter dråpe har forduftet siden 2002 og staten er nå inne i sitt fjerde år med tørke.

Myndighetene har satt i gang flere programmer for å stoppe utviklingen og det har til og med blitt igangsatt gigantiske prosjekter for å gjøre hav om til ferskvann.

- Jeg ber alle californiere om å gjøre det de kan for å spare vann, sa guvernør Jerry Brown til samme avis, i etterkant av at han ifjor ba sine medborgere om å slutte å vaske biler, vanne gresset og å ta imot vannglass på restauranter.

Dette er ikke første gang Brown er i hardt vær. Under den forrige store tørken på åttitallet tjente demokraten to perioder som guvernør.

Nå mener han at det er verdens dårlige håndtering av klimaproblemet som gjør at Californa's druer nå holder på å bli ufrivillige rosiner.
- Den eneste veien er bærekraftig energi. Vi spiller russisk rullett med jordkloden, sa Jerry Brown da til Los Angeles Times.