Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå, horer, skal dere finne ut hva det vil si å komme til Hviterussland og ødelegge vår nasjonale identitet

Femen-aktivist forteller om dramatisk bortføring av KGB.

I VATIKANET: Inna Sjevsjenko leder den ukrainske feminstgruppa Femen. Her pågripes hun av en politimann i Vatikanet i går, da gruppa demonstrerte mot den katolske krikens syn på abort. Foto: Gabriel Bouys / AFP Photo
I VATIKANET: Inna Sjevsjenko leder den ukrainske feminstgruppa Femen. Her pågripes hun av en politimann i Vatikanet i går, da gruppa demonstrerte mot den katolske krikens syn på abort. Foto: Gabriel Bouys / AFP Photo Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den ukrainske feministgruppa Femen har sjelden slitt med å få oppmerksomhet når de demonstrerer. Med sine etterhvert velkjente toppløsdemonstrasjoner har de protestert mot blant annet sexturisme, homofiles rettigheter og angivelig juks under det ukrainske presidentvalget.

Feministgruppa har vokst seg stor og spredt seg til en rekke land, og de har også arrangert internasjonale treningsleirer for toppløsdemonstranter.

De har kledd seg toppløse i Moskva med krav om løslatelse av Pussy Riot-medlemmene, stormet OL-stadion i Kiev og brutt seg inn i Notre Dame for å feire pave Benedikts avgang. Tidligere i år valgte også Frankrikes president, Francois Hollande, lederen Inna Sjevsjenko som modell til å pryde Frankrikes neste frimerke.

Bortført av KGB I boka Topless Jihadis skriver Jefferey Tayler om livet på innsiden av den etterhvert mye omtalte gruppa, og i et utdrag fra boka publisert i The Atlantic forteller han den dramatiske historien om da gruppa for to år siden snek seg inn i Hviterussland for å sette Europas siste diktator, Aleksandr Lukasjenko, i forlegenhet.

Det var aktivisten Inna Sjevsjenko som i 2011 begynte å legge en  plan sammen med to andre jenter i Femen. 

- Vi brukte to kvelder på å snakke om dette på Café Kupidon, som var kontoret vårt på den tida, Vi var ganske uerfarne, men vi visste det var farlig, sier hun.

Sammen med Oksana Shachko og Sasha Nemchinova tok Sjevsjenko et nattog til Russland for å unngå grensekontrollen mellom Ukraina og Hviterussland. De tre aktivistene var fullt klar over at oppdraget kunne ende i fengsel, eller at de i verste fall kanskje ikke kom fra det i live.

Vel framme i Minsk kledde de raskt av seg, løftet posterne sine med påskriften «Frihet for politiske fanger» og begynte å rope slagord utenfor KGB-hovedkvarteret. En talsperson kalte gruppas toppløsdemonstrasjon utenfor KGB-bygget for en provokasjon, skrev BBC i 2011. Minst seks journalister ble arrestert for å ha dekket demonstrasjonen.

Dratt inn i bil Helt sikre på at de ville bli arrestert, begynte de tre kvinnene å løpe mot busstasjonen. Det var da de endelig kom seg på bussen og trodde de kunne puste lettet ut, at det skjedde.

- Ti menn med svarte klær og ørepropper til walkie-talkie omringet oss. Så tok en av dem tak i meg og holdt hendene sine over munnen min. Folk rundt oss snudde seg vekk og latet som de ikke så noe, de var så redde for KGB der, forteller Sjevsjenko i utdraget fra boka.

Inna Sjevsjenko og to andre aktivister later som de tisser på bilder av den ukrainske presidenten utenfor den ukrainske ambassaden i Paris tidligere i desember i år. Foto: Thomas samson AFP Photo
Inna Sjevsjenko og to andre aktivister later som de tisser på bilder av den ukrainske presidenten utenfor den ukrainske ambassaden i Paris tidligere i desember i år. Foto: Thomas samson AFP Photo Vis mer

- Mennene dro over over til en grå bil uten vinduer og dyttet oss, med en tjenestemann på hver side slik at vi ikke kunne bevege oss.

Sjevsjenko mener de kjørte i rundt fem timer før bilen stoppet. De tre aktivistene ba flere ganger om å bli overført til politiet, uten hell. De ble plassert med hodet mellom beina og slått hver gang de løftet hodet, forteller hun.

- De sa flere ganger; Nå, horer, skal dere finne ut hva det vil si å komme til Hviterussland og ødelegge vår nasjonale identitet.

Også i Moskva ble flere aktivister fra Femen arrestert da de demonstrerte mot Putin i desember 2011. Demonstrantene møtte opp med bannere med påskriften «Bli kvitt Tsaren!», men ble arrestert etter bare en halvtime.
I skogen Da bilen endelig stoppet ble kvinnene tatt med ut. Mennene hadde nå på seg masker og ba de tre kle av seg på overkroppen inne i skogen før de ga dem en poster med et hakekors som de måtte holde.

Etter å ha tatt bilder av kvinnene med hakekorsflagget ba mennene dem kle seg helt nakne for deretter å kle på seg igjen.

- Kle på dere når jeg teller til tre, stripp når jeg teller til tre ellers vil dere bli drept, skrek han. Vi fortsatte å kle av og på oss, forteller Sjevsjenko.

Hun forteller at mennene helte en slags maling eller olje over dem før de kastet fjær på dem og dro dem tilbake i bilen. Da de kort tid senere ble sluppet ut pekte en av mennene ut retningen mot den ukrainske grensa før de forlot dem alene.

Etter flere timer alene i snøen i skogen kom de tre fram til en landsby hvor en mann hjalp dem. Kvinne fikk ringt hjem og etter en stund dukket den ukrainske ambassadøren opp for å ta dem med tilbake over grensa og til Kiev.

Tilbake i Kiev Etter at aktivistene kom hjem ble den dramatiske historien fort kjent. KGB ville ikke kommentere saken, men det ukrainske utenriksdepartementet kom med opplysninger om at kvinnene ble funnet om lag 300 kilometer fra Minsk.

Femen ble startet i en protest mot seksualisering, prostitusjon og utnyttelse av kvinner i det tidligere Sovjetunionen. Gruppa tok av seg klærne for første gang i Ukraina i 2002.

I april i år klarte en Femen-aktivist å komme seg helt fram til Vladimir Putin da han var på statsbesøk i Tyskland med påskriften «diktator» på overkroppen.

Sjevsjenko er fortsatt svært aktiv i gruppa, og var i desember med på demonstrasjoner mot den ukrainske presidenten Viktor Janukovitsj. Sammen med tre andre aktivister satte hun seg ned utenfor den ukrainske ambassaden i Paris og latet som hun tisset på et bilde av presidenten.

Sjevsjenko sier hun lærte mye om seg selv etter hendelsen i Hviterussland for to år siden.

- Da jeg ventet på døden følte jeg noe forandre seg inni meg. Jeg innså at jeg ikke kan gjøre noe annet enn å fortsette med aktivismen. Jeg vet at hvis de hadde bedt meg om å be for mitt liv, så hadde jeg ikke gjort det. Jeg var ikke klar for å gi opp kampen for å redde mitt eget liv.