Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nobel fredspris 2017

NÅ: ICAN tildeles årets fredspris

Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen vinner fredsprisen.

FREDSPRIS: ICAN, Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen, er tildelt årets fredspris. Her er aktivister fra organisasjonen i Berlin. AFP PHOTO / dpa / Britta Pedersen / Germany OUT
FREDSPRIS: ICAN, Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen, er tildelt årets fredspris. Her er aktivister fra organisasjonen i Berlin. AFP PHOTO / dpa / Britta Pedersen / Germany OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Årets nobelpris går til Den internasjonale kampanjen mot atomvåpen, ICAN.

De får prisen for sitt arbeid med å rette oppmerksomheten mot de katastrofale konsekvensene av enhver bruk av atomvåpen og for arbeidet med å få på plass et forbud mot kjernefysiske våpen.

- Faren er større enn på lenge

- Vi lever i en verden der faren for bruk av atomvåpen er større enn på lenge. Enkelte stater moderniserer sine atomvåpenarsenaler, og det er reell fare for at flere land vil prøve å skaffe seg atomvåpen, noe Nord-Korea er et eksempel på, sier Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen unde kunngjøringen av prisen.

FREDSPRISEN: Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen vinner fredsprisen. Slik forklarer Nobelkomiteens leder Berit Reiss-Andersen valget. Video: NTB Scanpix Vis mer

Reiss-Andersen viser til organisasjonens arbeid med å påpeke de humanitære konsekvensene av bruk av atomvåpen:

- Organisasjonen får prisen for sitt arbeid med å påpeke de katastrofale humanitære konsekvensene av enhver bruk av atomvåpen og for sin banebrytende innsats for å få til et traktatfestet forbud mot slike våpen.

FN-resolusjon

ICAN er en global koalisjon av 468 ikke-statlige organisasjoner fra 101 land, som ble grunnlagt i Australia i 2007. De jobber for at alle land skal slutte seg til FN-resolusjonen som forbyr atomvåpen.

Resolusjonen ble vedtatt 7. juli 2017 med 122 stemmer. Verdens fem atommakter, USA, Russland, Storbritannia, Frankrike og Kina, stemte imot. Det skriver NTB.

Vinneren av prisen ble annonsert i dag klokka 11 av leder for Nobel komiteen, Berit Reiss-Andersen.

Årets kandidatliste har 318 nominerte. Hvert år lager PRIO-direktør, Henrik Urdal, sin topp-fem-liste over sannsynlige vinnere. Til nå har han aldri klart å tippe hvem som faktisk vinner prisen.

- Flere nestenuhell

Nobelhistoriker Asle Sveen, syns dette er en viktig pris. Han tror mange har glemt hvor farlig atomvåpen faktisk er.

- Dette er en pris som er uten fare for komiteen. Det er liten sansynlighet for at denne organisasjonen vil gjøre noe som slår beina under komiteens begrunnelse. Sånn sett er tildelingen ukontroversiell, sier Sveen og fortsetter:

- Dette er en pris som peker på et problem mange har glemt etter den kalde krigen. Det er fortsatt farlig med atomvåpen, de moderniseres og de spres. Det har vært flere nestenuhell som kunne ha utløst en global katastrofe.

I fjor var det Colombias president, Juan Manuel Santos, som fikk prisen for sitt arbeid med fredsforhandlingene med FARC-geriljaen. Året før gikk den til Den tunisiske Kvartetten for nasjonal dialog.

Saken oppdateres.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!