- Nå inngår vi partnerskap!

Eldrebyråd Erling Lae inviterte i går sin samboer Jens Torstein Olsen på restaurant for å feire ansettelsen som prest. - Dette har han fortjent. Jens var den første prest som sto fram som homofil. Nå er han den første som ansettes.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå skal de to, som har bodd sammen i 17 år, inngå partnerskap.

- I alle år har vi sett på oss selv som gifte, men det kan være greit å få formalisert det hvis en av oss får en murstein i hodet, sier Erling Lae.

Meningsløst

- Erling har vært utrolig viktig for meg, fordi det å leve med ham har gitt meg en trygghet som er grunnleggende for å kunne utfolde seg. Jeg vet Erling står last og brast med meg slik jeg gjør med ham.

- Har Erling som politiker lært deg noe?

- Det ikke har vært noe problem for ham å være politiker og homofil. Det understreker hvor meningsløst det er at ikke homofile også får være prester, sier Olsen.

I 1988 var han første prest som åpent fortalte at han levde sammen med en mann. Da ble han nektet en jobb i Kirkerådet han ellers ville fått. Han gikk til sak, men tapte.

En heder

Jens Torstein Olsen er den første presten som skrev om sin mannlige samboer i søknaden og likevel ble ansatt. Det skjedde torsdag da Oslo bispedømmeråd innstilte ham som kapellan i Majorstuen menighet i Oslo. Mindretallet anket til kirkestatsråden, men Trond Giske er glad for ansettelsen.

- Hvordan føles det å være den første homofile presten i Norge?

- Det føles bra. Jeg er klar over at dette er en symbolsak, selvfølgelig for de homofile, men for alle som ønsker å ha et forhold til Den norske kirke og som er litt usikre på om de kan ha det. Det er en hedersbetegnelse å bli kalt homo-presten.

- Hvorfor vil homofile på død og liv inn i en kirke som åpenbart misliker måten dere lever på?

- Kirken er ikke en hvilken som helst interesseorganisasjon. Jeg er veldig glad i Kirken, og det er fordi jeg i Kirken har funnet Gud, intet mindre.

«GIFT» I 17 ÅR: - Vi har sett på oss selv som gifte i alle disse åra, men det kan være greit å få formalisert det hvis en av oss får en murstein i hodet, sier Erling Lae til Jens Torstein Olsen.