Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå innrømmer Kina at Hugjiltu (18) var uskyldig: Gråtende mor måtte bæres vekk fra den henrettede sønnens grav

Dømt for å ha voldtatt og drept kvinne.

USKYLDIG HENRETTET: I dag fikk mamma Shang Aiyun vite at sønnen Hugjiltu (18) ble henrettet for voldtekt og drap han ikke hadde begått. Foto: Rex/All Over Press
USKYLDIG HENRETTET: I dag fikk mamma Shang Aiyun vite at sønnen Hugjiltu (18) ble henrettet for voldtekt og drap han ikke hadde begått. Foto: Rex/All Over Press Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En kinesisk domstol gikk i dag til det sjeldne skritt å innrømme en grov feil som fikk fatale konsekvenser, skriver britiske Daily Mail.

Hugjiltu, også kjent som Qoysiletu, var bare 18 år gammel da han ble funnet skyldig i å ha voldtatt og drept en kvinne i Hohhot i Indre Mongolia i 1996. 18-åringen ble dømt til døden, og han ble henrettet bare 61 dager etter at kvinnen ble funnet drept.

Dødsdommen mot tenåringen ble trukket i tvil da en annen mann, i 2005, tilsto å stå bak voldtekten og drapet på kvinnen. I forrige måned bestemte en domstol i Indre Mongolia at saken skulle gjenåpnes.

Protestmarkering Etter at domstolen i dag gikk ut med at Hugjiltu ble uskyldig dømt, brente den henrettede tenåringens mor, far og bror en papirkopi av kjennelsen på graven hans i protest.

Domstolen skriver at dødsdommen mot Hugjiltu bygget på utilstrekkelige beviser og et sviktende faktagrunnlag. Domstolens leder, Zhao Jianping, kom med en uforbeholden unnskyldning til familien da han kom hjem til dem med rettens kjennelse.

Helt siden tenåringen ble henrettet i juni 1996, har familien kjempet for hans renvaskelse. Og det ble en svært følelsesladd familiemarkering ved Hugjiltus grav i dag. Mora Shang Aiyun måtte til slutt dras gråtende bort fra sønnens grav.

- Min mor sa hun vil han skal hvile i fred og håper han vil bli reinkarnert, sier broren Zhaoligetu til Sina.com.

Avhørt i 48 timer Ifølge det offisielle nyhetsbyrået Xinhua, ga Jianping familien rundt 36 000 kroner i erstatning da han kom med nyheten om Hugjiltus uskyld. Dette skal være en personlig donasjon fra domstolslederen, ikke en offisiell kompensasjonsutbetaling fra rettsinstansen.

- Det er forbløffende av retten å innrømme at de tok feil. Dette sender også en klar beskjed til politi og påtalemyndigheter rundt om i landet - hvis ikke bevisene holder, kom ikke med feilaktige domfellelser, sier Wang Gongyi i landets justisdepartement.

Hugjilyu satt i avhør i 48 timer før han tilsto å ha voldtatt og kvalt en kvinne på toalettet i en tekstilfabrikk, skrev China Daily forrige måned.

Politiet i Hohhot, hovedstaden i Indre Mongolia, sier de har åpnet etterforskning av saken og betjentene som var ansvarlige for saksgangen som endte med Hugjiltus henrettelse, ifølge Legal Evening News.

2400 henrettet I fjor skal rundt 2400 mennesker ha blitt henrettet i Kina.

- Sentraladministrasjonen vil bruke denne saken og sende en klar beskjed til politi og domstoler om at de må gjøre en bedre jobb. Men uten fullt innsyn i dødsstraffsaker, vil det bli vanskelig å se om situasjonen bedrer seg, sier kinaforsker William Nee i Amnesty International.

MOTTOK RETTENS KJENNELSE: Mora og faren til henrettede Hugjiltu (18) i Indre Mongolia mottok i dag rettens kjennelse som tilsier at sønnen deres ble uskyldig dømt. Foto: AFP/NTB Scanpix
MOTTOK RETTENS KJENNELSE: Mora og faren til henrettede Hugjiltu (18) i Indre Mongolia mottok i dag rettens kjennelse som tilsier at sønnen deres ble uskyldig dømt. Foto: AFP/NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media