Nå jages de ut av landet

I tusentall blir folk stuet om bord i båter og lastebiler og fraktet ut av Øst-Timor, mens paramilitære styrker massakrerer og skyter vilt rundt seg. 30 ble skutt bakfra i nobelprisvinner biskop Belos hage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Paramilitære grupper støttet av indonesiske militære har satt i gang en godt forberedt plan for etnisk rensing av flertallsbefolkningen på Øst-Timor.

Portugals president Jorge Sampaio krevde i går at FN sender fredsbevarende styrker til Øst-Timor umiddelbart.

- Hvis vi ikke sender fredsbevarende styrker, vil ingen komme ut i live, heller ikke FN-observatørene, sa en talsmann for presidenten.

FN ut?

FN-organisasjonen UNAMET vurderer å trekke seg ut av Øst-Timor. Men fredsbevarende styrker var formelt ikke på dagsordenen i går.

Volden eksploderer nå i den tidligere portugisiske kolonien, etter at 78,5 prosent av velgerne stemte for uavhengighet fra Indonesia for en uke siden.

Planen for etnisk rensing har ifølge vestlig etterretning kodenavnet «Operasi Sapu Jagad» - «Operasjon total rensing».

Planen likner til forveksling «Operasjon hestesko», som serberne gjennomførte i Kosovo i vår, da nærmere en million albanere ble jaget fra landet sitt med terror.

Det ble i går rapportert om avkappede hoder som var satt på staker, til skrekk og advarsel.

Myrdet hos biskopen

Et 30-tall flyktninger ble i går drept da eiendommen til nobelprisvinner biskop Carlos Belo ble angrepet av milits. De ble ifølge vitner skutt i ryggen da de forsøkte å flykte.

Pro-indonesisk milits angrep også en Røde Kors-leir der mange tusen vettskremte sivile hadde søkt tilflukt.

Ifølge ubekreftede meldinger ble biskop Belo skutt og såret i angrepet, men Indonesias politisjef Roesmanhadi opplyser at biskopen ble evakuert uskadd til byen Baucau. Roesmanhadi innrømmet for første gang at politiet har mistet kontrollen over situasjonen i Øst-Timor.

- Det som skjer i Øst-Timor, er et nederlag for FN og for oss alle, sier den norske FN-observatøren Yannis Tavridis til NTB. Tavridis kom mandag fra Øst-Timors hovedstad Dili til Darwin i det nordlige Australia, etter det han beskriver som en stri tørn og en deprimerende opplevelse.

«Siste natta verst»

- Den siste natta i Dili (natt til i går) ble den verste. Sivile mål i byen ble utsatt for massive og velorganiserte angrep fra den pro-indonesiske militsen. Og de indonesiske regjeringsstyrkene foretok seg ingenting, forteller Tavridis til NTB på telefon fra Darwin.

Kravet om at verdenssamfunnet må gripe inn i konflikten i Øst-Timor, vokser i styrke.

Nobelprisvinneren Jose Ramos-Horta gjentok også mandag kravet om en internasjonal fredsstyrke for Øst-Timor.

- Jakarta er enten ikke villig eller ikke i stand til å få slutt på volden, sa Ramos-Horta.

I mellomtida øker volden i styrke. Den internasjonale Røde Kors-komiteen uttrykte mandag sjokk og sinne over voldsorgien i Øst-Timor og sa at det ikke lenger finnes noe trygt tilfluktssted for anarkiet som råder i området.

USAs utenriksminister Madeleine Albright sier at Indonesia enten må rydde opp i uroen i Øst-Timor selv, eller la verdenssamfunnet slippe til. Den amerikanske regjering er svært bekymret over kaoset som nå rår i regionen, og har gitt myndighetene i Jakarta klar beskjed om dette, sa Albright under et opphold i Hanoi.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer