Nå jobber de på høygir

Nye avtaleutkast legges fram hele tiden. Sjekk siste nytt.

DYPT ALVOR: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, Frankrikes president Nicholas Sarkozy og Tysklands forbundskansler Angela Merkel er alvorstynget etter et krisemøte blant noen av verdens toppledere. Utover ettermiddagen fortsetter møtene. Foto: Torbjørn Grønning
DYPT ALVOR: Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt, Frankrikes president Nicholas Sarkozy og Tysklands forbundskansler Angela Merkel er alvorstynget etter et krisemøte blant noen av verdens toppledere. Utover ettermiddagen fortsetter møtene. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| KØBENHAVN (Dagbladet): To nye avtaleutkast har kommet på bordet etter at Dagbladet fikk tilgang til det første i 16-tida. Politikerne jobber på høygir for å komme til klimaenighet i København.

Klokka 19 i kveld møtes USAs president, Barack Obama, og Kinas statsminister, Wen Jiabao, til et møte i Bella-senter for å få løst uenigheten, ifølge flere medier. Det blir ansett for å være helt avgjørende at de klarer å komme til enighet hvis det skal bli en avtale i København. Ifølge Politiken, er klimatoppmøtet inne i en siste avgjørende fase. Samtidig melder dansk TV 2 at den russiske presidenten Dmitrij Medvedev allerede har forlatt den danske hovedstaden fordi en avtale skulle være ute av rekkevidde.

Utkastene blir stadig litt mer forpliktende, men i 18-tida var det fortsatt ingen dokumenter som inneholdt konkrete tall på utslippskutt og finansiering. Utkastene har fortsatt navnet «Copenhagen Accord» eller «København-enigheten».

Det viktigste nye er:

• Tidligere i dag ble et punkt om å få til en juridisk bindende avtale innen 2010 fjernet. Dette er nå lagt inn igjen, med et tillegg om at det helst skal skje innen seks måneder.

• I dokumentet står det at den globale temperaturen bør holdes under to grader. Dette står fortsatt, men det fortsatt ingenting om hvordan dette skal oppnås.

• Det er en henvisning til FNs klimapanels (IPPC) rapport og at de globale utslippskuttene må skje i henhold til denne. Men utkastet inneholder fortsatt ingen krav til forpliktende utslippskutt. På punktet hvor det skal settes mål for utslippskutt står bare bokstavene X og Y.

• Det er lagt inn et krav om at det skal utvikles en lavkarbonstrategi i u-land. Dette har vært et krav fra EU-lenge.

• Det er tatt inn et avsnitt om at utslippsreduksjoner i i-land må måles og verifiseres, men i forhold til kontroll med u-lands utslippskutt er teksten uforandret fra i dag tidlig. Dermed gjenstår mya av diskusjonen mellom USA og Kina.

• Det planlegges tre vedlegg: Et som viser utslippsforpliktelsene til rike land. Et som viser utslippsmålene til fattige land. Et som viser hvilke forpliktelser land har påtatt seg for kortsiktig finansiering av klimatiltak i u-land. Det vil si finansiering i dollar fra 2010 til 2012.

Det hersker full forvirring om hvor lenge forhandlingene er ventet å vare. Ifølge EUs miljøkommisær Stavros Dimas skal FN ha bedt stats- og regjeringslederne ved klimatoppmøtet om å bli værende i København over natten, men dette tilbakevises nå av FNs talskvinne Marie Okabe.

I så fall er klimaforhandlene være nær en endelig avtale.

FRA MØTE: Spanias statsminister José Zapatero (t.v.) og EU-kommisjonens president José Manuel Barroso på vei til nye møter. Foto: Torbjørn Grønning
FRA MØTE: Spanias statsminister José Zapatero (t.v.) og EU-kommisjonens president José Manuel Barroso på vei til nye møter. Foto: Torbjørn Grønning Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer