Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Statbudsjett 2017

NÅ: Jonas svarer på Ernas budsjett: Øker skatter og avgifter med 10,5 mrd

- Dette er et budsjett vi skal kunne styre landet etter.

ALTERNATIVT BUDSJETT: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen presenterer Arbeiderpartiets forslag til skattereform i Stortingets kinosal.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
ALTERNATIVT BUDSJETT: Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen presenterer Arbeiderpartiets forslag til skattereform i Stortingets kinosal. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag legger Ap-leder Jonas Gahr Støre og finanspolitisk talsperson Marianne Marthinsen fram Arbeiderpartiets alternative budsjett for 2017.

Der vil både Arbeiderpartiets skatteopplegg og svar på klimakrisen bli kjent.

- Hvis Ap skulle få ansvaret etter 2017, så kan vi styre etter dette budsjettet, sa partileder Støre på pressekonferansen.

Ifølge budsjettet øker Ap nivået på skatter og avgifter med 10,5 milliarder kroner i forhold til regjeringens forslag til statsbudsjettet for 2017.

Med sitt forslag til 2017-budsjettet, har regjeringen totalt redusert skatte- og avgiftsnivået med 21 milliarder kroner. Det har vært stor spenning knyttet til hvor mye av dette Ap kommer til å reveresere, og svaret er altså halvparten.

Ap legger også opp til å reveresere oljepengebruken med fire milliarder kroner.

Tre hovedmål

Budsjettet skal ifølge Støre svare på tre utfordringer:

  1. Hvordan hindre framvekst av ulikheter.
  2. Hvordan ta norsk økonomi inn i en ny tid, hvor det stilles nye krav.
  3. Klimagassutslippene må ned.

- Det er et veikart mot 2030, og vil gjøre det mulig å kutte 40 prosent av våre utslipp fram mot 2030, sa Støre, og la til:

- 2020-målet er i fare, vi kan ikke bomme på 2030.

Arbeiderpartiet vil ifølge budsjettet:

  • fjerne momsfritaket på netthandel
  • gå imot regjeringens forslag om redusert årsavgift
  • fjerne årsavgiften på el-biler
  • øke veibruksavgiften på diesel med 15 øre
  • halvere taxfree-kvoten på tobakk
  • øke CO2-avgiften på mineralske produkter med fem prosent

Ifølge Marianne Marthinsen er det vanskelig å beregne hvilken effekt regjeirngens klimatiltak vil ha i 2017.

- Men det vil føre til kutt på 2-2,5 millioner tonn CO2-utslipp i neste stortingsperiode, og det vil ta oss fram til målet for 2030.

Arbeid til alle

- Arbeid er og blir vår viktigste oppgave. Derfor foreslår vi en tiltakspakke til Sørvestlandet sa Marianne Marthinsen.

- Dette er penger til byggeprosjekter, fylkesveier, i tillegg til investeringer til blant annet CO2-lagringsprosjekter.

Støre hevder også at Høyre- og FrP-regjeringen bryter sitt løfte om 12 milliarder til sykehusene.

- Vi holder løftet vårt til sykehusene, og øremerker deler av midlene til digitalisering. Og mens regjeringen nedprioriterer kommunene som leverer velferd, øker vi bevilgningene til kommunesektoren med tre milliarder kroner, sier Støre.

Saken oppdateres.

Økte skatter

Spesielt Høyre har etterlyst svar fra Jonas Gahr Støre om hvor mye Ap kommer til å øke skatten med dersom de får makta i 2017.

I Aps alternative budsjett for 2015 la de til grunn ca 10 milliarder kroner i økte skatteinntekter sammenlignet med regjeringen, en reversering av regjeringens totale skattelette på det tidspunktet. Dette var i tråd med Aps partiprogram for 2013-2017, som slår fast at Ap vil «holde de samlede skattene og avgiftene på samme nivå som i dag».

Men det Ap ikke har kunnet gi et klart svar på, er hvorvidt de vil reversere de ytterligere kuttene som kom i regjeringens 2016-budsjett og forslag til statsbudsjett for 2017 - kutt på henholdsvis 18 og 21 milliarder i forhold til 2013-nivået.

- Vi vil avklare vår skattepolitikk i god tid før valget, slik vi alltid har gjort, har Støre sagt til Dagbladet ved flere anledninger, og seinest til Aftenposten i august.

Klimapakke

I sitt alternative budsjett legger Ap også fram sin slagplan for å nå målene i Parisavtalen om å kutte utslippene med 40 prosent innen 2030.

Pakken innebærer store utslippskutt innenfor transport.

Ifølge Aftenposten innebærer pakken blant annet fortgang i utbyggingen av ladestasjoner og hydrogenladestasjoner, økt støtte til Enova, flere lastebiler med nullutslipp, satsing på karbonfangst, grønnere skipsfart og økt satsing på kollektivtrafikk, sykkel- og gangveier.

Dessuten vil partiet ha på plass en forpliktende plan for innblanding av biodrivstoff i bensin og diesel. 10 prosent innen 2020, 25 prosent innen 2025 og 40 prosent innen 2030.

Partiet vil la regjeringens forslag til økning i bensinavgiften stå, men foreslår å legge på 15 øre per liter diesel.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!