Nå kan alle leke politi

Fra 1. oktober kan privatpersoner, butikkansatte og vektere pågripe naskere i butikker på lik linje med politiet. - Sheriff-politikk, mener stortingsrepresentant Knut Storberget (Ap).

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han mener den nye loven kan få store konsekvenser for enkeltmennesker, samtidig som den har betenkelige prinsipielle sider.

Ap og SV gikk imot lovforslaget som gjør oss alle til politi i butikker.

- Våre betenkeligheter rent menneskelig går på alle som risikerer å bli pågrepet uten grunn. Det er for å hindre at enkeltpersoner går for langt at vi har regler for å begrense muligheten for pågripelse, sier Storberget til Dagbladet.

- Traumatisk

Ap-politikeren mener at det å bli tatt for nasking uten grunn kan være en traumatisk opplevelse.

- Vi mener at den tvangsbruken samfunnet skal utøve, er et prinsipielt spørsmål. Tvang - i dette tilfelle pågripelse - bør bare kunne utøves av dem som er underlagt streng kontroll, det vil si politi og domstoler.

- Bør næringen sjøl bruke mer ressurser på forebygging?

- Ja, fokus er ofte på at de som gjør noe galt, skal «tas». Kanskje har man et større ansvar i å forebygge? spør Storberget, og understreker:

- Det er ikke risikofritt å pågripe mennesker. Slikt synes jeg ansatte og vanlige folk skal være fritatt for. I en pågripelsessituasjon kan den pågrepne gripe til kniv. Hva gjør den ansatte da?

Politiet betenkt

- Vi må vurdere de reelle virkningene av loven. Da er det ikke sikkert at dette er noen heldig lovreform, sier Storberget, som påpeker at privatpersoner ikke har samme lovmessige beskyttelse som politifolk, verken faktisk eller juridisk.

- Privatpersoner er heller ikke underlagt den samme kontrollen som politiet. Dette blir sheriff-politikk. Vi ser dessverre en utvikling der man i større grad privatiserer mye av rettshåndhevelsen. Dette vil på sikt svekke et sterkt norsk politi.

Politimester Per M. Marum i Trondheim og statsadvokatene i Hordaland mener det er betenkelig å overlate politioppgaver til private.

Begge påpeker at de skjønnsmessige vilkårene for en pågripelse er vanskelig å praktisere for private, går det fram av høringsuttalelser. Marum peker på handelsnæringens eget ansvar: «Ved å være litt mer tilbakeholden med lovendringen kan man kanskje håpe på at næringen sjøl iverksetter tiltak for å komme butikktyvene til livs.»

- SHERIFF-POLITIKK: Knut Storberget