Nå kan barnløse lesbiske få hjelp i Norge

- Jeg er veldig, veldig glad sier LLH nestleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lesbiske par som ønsker seg barn må reise utenlands for å få sitt kanskje høyeste ønske oppfylt, nemlig assistert befruktning. Men nå vil det kanskje la seg gjøre å få denne hjelpen i Norge. Første skritt på veien er tatt, i dag gikk Bioteknologinemda inn for at lesbiske par kan få kunstig befruktning i Norge, med kjent donor. Nå er det opp til politikerne å avgjøre en eventuell lovendring.

- Jeg syns dette er veldig fint, sier Berge Solberg, som er medlem i Bioteknologinemda til Dagbladet.no.

- Samfunnsmessig har man åpnet for at assistert befruktning ikke bare kan knyttes til infertilitet, sier han.

Men Solberg minner om at det fortsatt er langt igjen før lesbiske par kan få assistert befruktning her til lands.

- Dette er begynnelsen på en lang prosess. Nå fortsetter den politiske prosessen som vil munne ut i en eventuell lovendring. Det vil ta en god stund før dette lar seg gjennomføre i praksis.

- Jeg er veldig, veldig glad, men ikke spesielt overrasket over bestemmelsen. Bioteknologinemda har oppegående medlemmer og det var et solid flertall også, sier nestleder i Landsforeningen for lesbisk og homofil frigjøring, Guro Sibeko til Dagbladet.no.

- Vi har arbeidet for lovendringen lenge og er glade for Bioteknologinemdas støtte.

Sibeko sier en eventuell lovendring betyr at lesbiske par vil få enklere og billigere hjelp til å få barn. I dag må de reise utenlands for å få assistert befruktning, og dette koster opp til flere hundre tusen kroner.

Nestleder Sibeko er svært opptatt av følgene en eventuell lovendring kan få.

- Jeg håper mest av alt at dette fører til at folk slipper å adoptere sine egne unger. Dette er en ressurssløsing. Et presset barnevern må bruke tid på hjemmebesøk og rapportskriving, og folk bruker årevis på stebarnsadopsjon. Dette er en følelsmessig påkjenning for alle involverte og en grov diskriminering av barna, sier Sibeko.

- VELDIG VELDIG GLAD: Nestleder i LLH, Guro Sibeko.