LENGE SIDEN SIST: Bergen pleier å ha en god del nedbør i form av regn gjennom vinteren. Dette bildet ble tatt under stormfloen på bryggen i Bergen i desember 2006. I år har det derimot vært en så kaldt vinter at nedbøren har kommet i form av snø. Derfor vannkrisen som nå er avblåst. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
LENGE SIDEN SIST: Bergen pleier å ha en god del nedbør i form av regn gjennom vinteren. Dette bildet ble tatt under stormfloen på bryggen i Bergen i desember 2006. I år har det derimot vært en så kaldt vinter at nedbøren har kommet i form av snø. Derfor vannkrisen som nå er avblåst. Foto: Marit Hommedal / SCANPIXVis mer

Nå kan bergenserne dusje så lenge de vil

Vannkrisen i Bergen er avblåst. Årsak: det begynte å regne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no) Denne uken er vannkrisen blitt avblåst i Bergen. Siden begynnelsen av februar har bergenserne fått beskjed om å spare på vannet ved å dusje litt kortere enn vanlig, la være å spyle eiendommene og å la være å vaske bilen.

I går klokken 12 ble vannkrisen avblåst. I dag var dermed første morgenen på ukesvis at bergenserne kunne ta seg en skikkelig lang dusj uten dårlig samvittighet.

- Nå kan bergenserne igjen dusje så lenge de vil, konstaterer Magnar Sekse, leder for vann- og avløpsetaten i Bergen kommune til Dagbladet.

Men selv om situasjonen har normalisert seg, oppfordrer han Bergens befolkning til ikke å sløse med vannet.

Reddet av regnet Årsaken til krisen har vært en kald vinter og at nedbøren har kommet i form av snø og ikke som regn, hvilket er det vanlige også på vinterstid. Det har faktisk ikke vært så tørt i Bergen en vinter siden 1861.

Krisen er nå avblåst fordi det i løpet av ti dager i mars kom 140 millimeter nedbør. Dette tilsvarer nesten like mye som det pleier å regne i Bergen i løpet av en hele mars, ifølge Sekse.

For bare tre uker siden så det ut til å kunne gå mot alvorlig vannmangel i Bergen. Og det gjorde Sekse bekymret. Men så kom regnet.

UNDERSØKER VANNKRISEN: I februar opplyste avdelingsdirektør i NVE, Morten Johnsrud, at vannstanden flere steder langs kysten er nede på et dramatisk lavt nivå. Nå er det stort satt tilbake til normalen. FOTO: NVE
UNDERSØKER VANNKRISEN: I februar opplyste avdelingsdirektør i NVE, Morten Johnsrud, at vannstanden flere steder langs kysten er nede på et dramatisk lavt nivå. Nå er det stort satt tilbake til normalen. FOTO: NVE Vis mer

- Vi ble hørt av værgudene da det knep som verst. I løpet av bare én uke ble vi reddet. Nå sover jeg godt om natten igjen, sier Sekse.

Måtte koke vannetMen før krisen var avsblåst, måtte over 20 000 bergensere koke vannet. Årsaken var at innbyggerne i Loddefjord bydel fikk vann fra en vannkilde som ikke har vært i bruk siden 1990-tallet.

- Vannmagasinene ble så nedtappet at vi måtte ta i bruk alternative vannkilder. Storavatnet i Loddefjord ble brukt til å gi vann til bergensere i denne delen av byen, og disse har måttet koke vannet for å sikre seg mot parasitter som giardiabakterien.

Midt på dagen i går ble drikkevann fra Gullfjellet gjeninnført, og nå er det slutt på å måtte koke vannet.

- Ikke smittefareSekse forsikrer at det ikke har vært fare for innbyggernes helse til tross for at Storavatnet ligger langs en svært trafikkert vei og at området er hyppig brukt til turgåing.

- Vi tok prøver av Storavatnet før det ble brukt som drikkevann, og da fant vi ingen parasitter. I tillegg kloret vi vannet og tok nye vannprøver daglig. Alle prøver har vist god kvalitet. Ettersom vi har hatt problemer med giardia-smitte i Bergen tidligere, valgte vi å være ekstra forsiktige, forteller han.

Vintertørken overI midten av februar opplyste Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) at vannstanden var nede på et kritisk lavt nivå flere steder langs kysten. Nå har dette bedret seg langs kysten, opplyser senioringeniør Hervé Colleuille i NVE.

-  Langs hele kysten er vintertørken over. I enkelte områder vil det fortsatt ta to uker før vi har en normal situasjon, men de fleste steder har nå et normalt grunnvannivå, sier Colleuille til Dagbladet.

VANNSTANDEN LANGS KYSTEN: Dette kartet viser den kritisk lave vannstanden langs kysten. De røde områdene viser en svært lav vannstand. Oversikten ble laget i midten av februar. Kilde: Norges vassdrags- og energidirektorat
VANNSTANDEN LANGS KYSTEN: Dette kartet viser den kritisk lave vannstanden langs kysten. De røde områdene viser en svært lav vannstand. Oversikten ble laget i midten av februar. Kilde: Norges vassdrags- og energidirektorat Vis mer

I indre strøk er situasjonen derimot den samme.

 HAR VÆRT BEKYMRET: Magnar Sekse, leder for vann- og avløpsetaten i Bergen forteller at han har vært bekymret for mangel på vann. Nå sover han igjen godt om natten. FOTO: Bergen Kommune
HAR VÆRT BEKYMRET: Magnar Sekse, leder for vann- og avløpsetaten i Bergen forteller at han har vært bekymret for mangel på vann. Nå sover han igjen godt om natten. FOTO: Bergen Kommune Vis mer