Nå kan bylufta renses

STAVANGER (Dagbladet): Piggdekk er langt fra den største produsenten av helsefarlig svevestøv. Å rense ovnspipene på Oslos bolighus vil gi like god effekt som å totalforby biltrafikk i byen!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mens bilistene i hovedstaden irriterer seg grønne over piggdekkavgiften, er det ingen som snakker om faren fra ved- og oljefyring. Men tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det kommer mye mer svevestøv fra oslofolkets piper enn fra veiene om vinteren.

Når man ser det virkelig farlige støvet, som er finkornet og trenger lengst ned i lungene, kommer dobbelt så mye fra olje- og vedfyring som fra trafikk i vinterhalvåret.

Et firma i Sandnes, Applied Plasma Physics (APP), har utviklet en elektronisk renseenhet som kan fjerne 80- 90 prosent av støvet fra pipene på bolighus.

Målt i antall partikler som stoppes, vil dette tiltaket være dobbelt så effektivt som å forby all biltrafikk i byen!

- Grunnteknologien er ikke ny, men vi har klart å lage den til en rimelig pris, sier direktør Arne Frøiland i APP. Denne bedriften har i årevis laget rensesystemer til industrien. Men nå har de utviklet en miniversjon, som vil koste drøye 2000 kroner per husstand.

- Vi har et helnorsk produkt som svar på et globalt miljøproblem. Og vi kan garantere rensegraden, sier Frøiland.

Miljøvernminister Guro Fjellanger har anbefalt prosjektet for Oslo kommune. Men miljøbyråd Merete Agerbak-Jensen gjør ingenting med henvendelsen fra APP.

- Det er vanskelig å ta stilling til et produkt, selv om det høres seriøst ut. Vi må ta en skikkelig vurdering av det, før vi går til slike storinnkjøp, sier Agerbak-Jensen til Dagbladet.