Justin Trudeau

Nå kan Canadas «golden boy» gå på den største blemma siden 30-tallet

Statsminister Justin Trudeau har gått fra høyt elsket til skandaleomsust.

I TRØBBEL: Canadas statsminister Justin Trudeau var umåtelig populær. Nå rømmer hans velgere. Foto: THE CANADIAN PRESS/Darryl Dyck
I TRØBBEL: Canadas statsminister Justin Trudeau var umåtelig populær. Nå rømmer hans velgere. Foto: THE CANADIAN PRESS/Darryl DyckVis mer

Da den kanadiske statsministeren Justin Trudeau kom til makta i slutten av 2015, var han en høyt elsket politisk «golden boy» som syntes å være bygget på legenden om sin far - mannen som ledet landet i over 15 år, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Men seks måneder før valget i oktober, viser meningsmålinger at den 47-årige politikeren med det brede smilet og en forkjærlighet for fargerike sokker kan bli den første statsministeren som mister makta etter et flertallsmandat siden 1930-tallet.

Forståsegpåere legger ikke skjul på at Trudeaus angivelige innblanding i en korrupsjonssak, som har ført til at to regjeringsmedlemmer og to nære støttespillere av statsministeren har gått av, er en viktig grunn til at Trudeaus parti, Canadas liberale parti, har mistet seks prosentpoeng siden begynnelsen av året.

Taper terreng

Hvis et valg ble avholdt nå, ville de konservative vinne 34,9 prosent av stemmene, mot de liberales 32,8 prosent, ifølge tirsdagens meningsmåling.

- De liberale har gått på en smell, men de er fortsatt konkurransedyktige, sier Nik Nanos i meningsmålingsbyrået. Hans analyse av resultatene er «negativitet rundt statsministerens personlige merkevare».

- VÅRE TANKER GÅR TIL FAMILIENE: Statsminister Justin Trudeau møtte pressen etter skoleskytingen hvor minst fire personer mistet livet. - Dette er alle foreldres mareritt, sa han. Video: Reuters Vis mer Vis mer

En Ipsos-undersøkelse fra forrige måned ga de konservative 40 prosent av velgermassen, 10 prosentpoeng foran Det liberale partiet.

Trudeau, den eldste sønnen av tidligere statsministeren Pierre Trudeau, har fra begynnelsen av stått for en dagsorden til støtte for likestilling, miljøsaken og opphavsrettigheter - saker som virkelig appellerer til hans kjernevelgere.

Mindre populær enn Trump

Nå synes det som om Trudeau er hardt rammet av korrupsjonsskandalen som involverer SNC-Lavalin Group Inc, et framtredende Montreal-basert ingeniør- og byggfirma som har blitt anklaget for å smøre libyske tjenestemenn for å få kontrakter mellom 2001 og 2011.

Ifølge Washington Post er Trudeaus team beskyldt for å presse en tidligere statsadvokat til å utsette straffeforfølgelsen av dette firmaet.

Ifølge Buzz Feed er Trudeau nå mindre populær i folket enn Donald Trump.

Bare 40 prosent av folket sier nå at de er fornøyde med sin statsminister. I USA har Trump i gjennomsnitt hatt popularitetstall på 43 prosent.