Nå kan de juble

REYKJAVIK (Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg og partileder Thorbjørn Jagland ble regelrett overmannet av lykke da de i går fikk høre at Arbeiderpartiet igjen er blitt landets største parti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Meningsmålingen MMI har utført for Dagbladet og NRK viser at velgerne nå strømmer tilbake til Arbeiderpartiet. Ap får 28,7 prosent, mens Carl I. Hagen og Frp faller til 27,3. Regjeringspartiet øker med 3,8 prosentpoeng, mens Frp faller med 4,3 prosentpoeng.

Dette er meget gode nyheter for partileder Thorbjørn Jagland og statsminister Jens Stoltenberg.

Begge innrømmer at det betyr mye å kunne åpne Arbeiderpartiets landsmøte førstkommende torsdag uten å være fullstendig overkjørt av Carl I. Hagen på meningsmålingene.

Direkte lykke

- Jeg tror vi har vært igjennom det verste nå, sier Jagland.

Jens Stoltenberg sa i Dagbladet i går at Ap kom til å slå Frp ved valget, og at den negative utviklingen snart ville snu. Men så snart, det hadde han ikke regnet med.

- Det er viktig for oss at utviklingen går i riktig retning, sier Stoltenberg.

Begge to er ytterst forsiktige med å rope ut gleden. Gang på gang gjentar de preiket om at dette bare er en måling, at det går opp og ned osv.

Men alle kan se at de to hardt prøvede Ap-toppene er utrolig glade for at deres mareritt om en gigantisk og grådig Carl I. Hagen er på retur.

De historiske omveltningene på meningsmålingene denne høsten gjør at landsmøtet blir helt sentralt for Ap-regjeringen. De 300 delegatene som samles i Folkets Hus i Oslo om to dager skal inspireres til å stå på fram mot valget.

Supperåd

Jens Stoltenberg og Thorbjørn Jagland har i flere dager deltatt på Nordisk Råd på Island. Det er blitt mye supperåd. Jagland og Stoltenberg snakker høflig og diplomatisk med sine nordiske kolleger, men det er liten tvil om at tankene deres befinner seg rundt det som skal skje på Ap-landsmøtet.

Stoltenbergs stab har allerede i flere uker jobbet med landsmøtetalen.

<B>HØY STEMNING:</B> Det er liten tvil om at stemningen i Ap-leiren steg flere hakk i går da statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Thorbjørn Jagland fikk servert meningsmålingene fra MMI.