Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kan de smile - slipper å jobbe fem år ekstra likevel

Karin og Anne Karin slo i bordet, og nå kommer hjelp til 30 andre 62-åringer også.

 AFP-SJOKK:  De to hjelpepleierne Karin Rones og Anne Karin Nilsen så fram til å gå av med pensjon som 62-åringer etter et langt arbeidsliv i Oslo kommune. Her har de fått beskjed om at AFP-avtalen ikke var gyldig likevel. I går kom en hyggeligere kontrabeskjed fra finansbyråd Eirik Lae Solberg i Oslo. Foto: Tri Nguyen Dinh, LO Aktuelt.
AFP-SJOKK: De to hjelpepleierne Karin Rones og Anne Karin Nilsen så fram til å gå av med pensjon som 62-åringer etter et langt arbeidsliv i Oslo kommune. Her har de fått beskjed om at AFP-avtalen ikke var gyldig likevel. I går kom en hyggeligere kontrabeskjed fra finansbyråd Eirik Lae Solberg i Oslo. Foto: Tri Nguyen Dinh, LO Aktuelt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I fjor høst fikk hjelpepleierne Karin Rones og Anne Karin Nilsen sjokkbeskjeden om at de måtte jobbe fem år ekstra, bare uker før de fylte 62 år og lenge hadde planlagt å slutte i tung jobb på sykehjemmet og ta ut sin avtalefestede AFP-pensjon etter nesten 40 år i arbeidslivet.

Tirsdag kom kontrabeskjeden begge hadde håpet, men ikke riktig trodd på etter flere måneders krangel mellom sentrale aktører i arbeidslivet og nye, harde arbeidstak på Rødtvedt sykehjem for de to hjelpepleierne, som nå begge har rundet 62 år.

- Så snart det er praktisk mulig, skal dere få pensjonen dere har fortjent etter lang arbeidsinnsats for kommunen, var beskjeden fra finansbyråd Eirik Lae Solberg (H).

30 andre også
Og samtidig får nærmere 30 tidligere kommuneansatte i samme situasjon ordnet opp i sine pensjonsforhold.

Rones og Nilsen er invitert til et møte rådhuset i Oslo 23. mars, og spørsmålet er om de fortsatt må jobbe en oppsigelsesperiode på tre måneder.

- Vi har forstått at det skal ordne seg innen sommeren, og vi skal med glede stå videre i jobben den perioden. Og vi er veldig godt fornøyd med at ansvarlige sjefer på høyere nivå har tatt ansvar her, og at fokus på våre saker også har hjulpet andre, sier begge til Dagbladet med adresse til finansbyråden og byrådet.

På en gledens dag sparer Anne Karin Nilsen likevel ikke på kritikken mot sin gamle arbeidsgiver Oslo kommune:

- Ledelsen i sykehjemsetaten har vært arrogante og vanskeligst mulig hele veien. De praktiske løsningene som nå har kommet på bordet, er jo de samme som vår nye private arbeidsgiver Attendo foreslo fra de overtok driften av sykehjemmet, sier Anne Karin Nilsen, som gleder seg til lettere dager sammen med sin nyss AFP-pensjonerte lokfører-mann.
Sprik kommunalt - privat
Bakgrunnen for pensjonstrøbbelet for de to hjelpepleierne er ulike AFP-regler i kommunal og privat sektor - og at det private selskapet Attendo overtok driften av det tidligere kommunaldrevne Rødtvedt sykehjem 1. september i fjor.

Da fikk de to kvinnene samtidig ny, privat arbeidsgiver med fem år høyere pensjonsalder. I den nye pensjonsreformen fra 2011 økte AFP-spriket mellom kommunal og offentlig sektor.

- Etter lovverket har ikke Oslo kommune noen plikt til å garantere for 62-årsavtalen til de to hjelpepleierne og nærmere 30 andre. Men vi synes de er kommet opp i en urimelig situasjon etter mange års tjeneste for Oslo kommune.

- Det koster kommunen noen millioner, men vi mener det er riktig å gjøre det. Dette blir en åpenbart mer rettferdig løsning, sier finansbyråd Eirik Lae Solberg til Dagbladet.

Minst 15 år
De fleste av de nærmere 30 andre tidligere kommuneansatte i samme situasjon, jobber også i helsesektoren og har blitt overført til ny arbeidsgiver i 2013 og 2014 i forbindelse med privatisering av institusjoner.

Ordningen går i korte trekk ut på at de som har fylt 60 år på overføringstidspunktet og som har jobbet minst femten år i Oslo kommune får beholde muligheten til å gå av med tidligpensjon når de fyller 62 år.

Ordningen gjelder alle som har havnet i denne situasjonen etter 1. januar 2013, og vil gjelde ved framtidige overdragelser fra kommunal til privat sektor.

 - URIMELIG SITUASJON:  Finansbyråd Eirik Lae Solberg (H). Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix.
- URIMELIG SITUASJON: Finansbyråd Eirik Lae Solberg (H). Foto: Cornelius Poppe, NTB Scanpix. Vis mer
Hele Norges coronakart