RAMMER MANGE:: Kommende helg er det ventet rekordstor trafikk på Gardermoen. En streik i SAS eller blant vekterne kan få enorme konsekvenser for veldig mange.     Foto: Odd Roar Lange
RAMMER MANGE:: Kommende helg er det ventet rekordstor trafikk på Gardermoen. En streik i SAS eller blant vekterne kan få enorme konsekvenser for veldig mange. Foto: Odd Roar LangeVis mer

Nå kan det bli flykaos i Norge

SAS og Air France klare til streik. Og Gardermoen kan bli stengt fra fredag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det går mot en kaoshelg i flytrafikken i og utenfor Norge. SAS-pilotene og ledelsen i flyselskapet møter onsdag hos riksmekleren for å se om de klare å komme til enighet om ny avtale.

Hvis forhandlingene ikke fører frem innen meklingsfristen ved midnatt går SAS-pilotene i Norge ut i streik fra torsdag morgen.

- Vi har et håpt om at det ikke blir streik, men dersom det blir streik så vil vi gjøre vårt beste for å begrense problemene for passasjerene, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS.

- Det betyr at vi sammen med passasjerene skal prøve å finne alternative transportmidler for å få dem hjem, dersom de har reist med oss og skal hjem igjen, sier Johansen.

Vekterstreik Som om ikke det er nok så er også brudd i forhandlingene mellom NHO Service og Parat. Om ikke denne meklingen fører fram, stenger Oslo Lufthavn for alle som skal reise ut fra fredag 10. juni kl 0600.

- Det er vektere fra Nokas Aviation som kan bli tatt ut i streik, og i første omgang handler det om 250 vektere ved Oslo Lufthavn. Disse jobber i sikkerhetskontroll, bagasjeanlegg og øvrige innpasseringspunkter ved Oslo Lufthavn, sier kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen.

En stengt hovedflyplass vil raskt få store konsekvenser for alle flyplasser i Norge.

Stenger avgangshallen - Fredag 10. juni er en dag vi venter svært høy trafikk, blant det høyeste noensinne på Oslo lufthavn. Totalt er det 42 200 avreisende passasjerer som skal sikkerhetskontrollers denne dagen.

- Med en så stor kapasitetsreduksjon som er varslet, vil avgangshallen raskt bli full, og det vil gi store sikkerhetsmessige utfordringer. Våre erfaringer viser at situasjoner med så store menneskemengder vil være belastende for enkelte passasjerer og vi ønsker ikke en situasjon der vi risikerer liv og helse for de reisende.

- Derfor vil vi ved en streik stenge helt for avgående passasjerer, sier kommunikasjonssjef ved Oslo Lufthavn, Joachim Westher Andersen.

STOR FERIETRAFIKK: Dersom streiken blir en realitet, og den varer, så kan svært mange bli rammet i ferien. Foto: Odd Roar Lange
STOR FERIETRAFIKK: Dersom streiken blir en realitet, og den varer, så kan svært mange bli rammet i ferien. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Ankommende trafikk går som normalt
- Passasjerer som ankommer Oslo Lufthavn og har Oslo som endedestinasjon vil ikke bli berørt dersom det blir streik. Men skal du videre med fly kan du bli berørt.
 
- En stengning ved Oslo Lufthavn vil ha store konsekvenser for norsk luftfart, og det kan ventes innstillinger og store forsinkelser. Det er også varslet streik ved flere av Avinors lufthavner - i varierende grad. Også her ventes forsinkelser og konsekvenser for de reisende, sier Joachim Westher Andersen.

- Eventuelle endringer i den enkeltes reise kommuniserer direkte fra flyselskapet til den enkelte passasjer, avslutter Andersen

Air France-streik Også flyselskapet Air France har varslet streik fra 11.-14. juni.

Flyselskapet tilbyr sine reisende å flytte sine reiser til perioden 6.-10. juni eller til etter den 15. juni og frem til 21. juni uten ekstra kostnader. Dermed kan du reise før eller etter den varslede streiken for å unngå problemer.

Norwegian og Widerøe Disse selskapene, og alle de andre som flyr i Norge vil også bli berørt av en vekterstreik. Selv om ikke disse flyselskapene selv har streikende medarbeidere så må du regne med store forandringer i flytidene.

Er du strandet i utlandet vil streikerammede selskaper prøve å få deg hjem via andre flyselskap eller på annen måte. Det er flyselskapet og ikke flyplassen som skal hjelpe deg med dette.