Nå kan det bli slutt på «billig» Jarlsbergost for amerikanerne

Bøndene kaller det «skivebom» og SP varsler først kamp, så omkamp.

KATATROFALE KONSEKVENSER: Alle partier bortsett fra Senterpartiet vil fjerne eksportstøtten, som vil få konsekvenser for blant annet Jarlsbergost.
Foto: © Luca Kleve-Ruud / Samfoto
KATATROFALE KONSEKVENSER: Alle partier bortsett fra Senterpartiet vil fjerne eksportstøtten, som vil få konsekvenser for blant annet Jarlsbergost. Foto: © Luca Kleve-Ruud / SamfotoVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nationen melder at regjeringens forslag om å fase ut all eksportstøtte for landbruksvarer innen 2019 har flertall i utenrikskomiteen på Stortinget.

Melkebøndene raser, ifølge avisa. Det er særlig eksporten av ost, som står for 8-9 prosent av den norske melkeproduksjonen som vil bli hardt rammet. Et flertall i Stortinget vil innebære slutten for norske millionsubsidier til Jarlsbergost i Sverige og USA.

NTB skriver at alle partier bortsett fra Senterpartiet vil fjerne eksportstøtten, som vil få konsekvenser for blant annet Jarlsbergost.

- Jeg er veldig skuffa over det regjeringen har lagt fram, sier Trond Kristian Refve, som leverer melk til Q-meieriene på Jæren, og er en av Norges største melkebønder med en årlig produksjon på 900 000 liter melk.

Dramatiske konsekvenser Landbruksforskere sier at forslaget trolig vil innebære at melkekvotene til bøndene blir redusert. Bondelaget har regnet ut at tapet vil bli 370 millioner kroner som følge av et mindre markedsgrunnlag.

- Det er egentlig ikke eksportstøtte og det er ikke offentlige midler. Vi bønder betaler selv inn til ordninga. At politikerne kommer og vil blande seg inn det er virkelig skivebom. Resultatet blir store tap på bunnlinja. Konsekvensene er dramatiske, sier Refve, som håper at politikerne snus.

Rammer hardt Bondelagets leder Lars Petter Bartnes sier at fjerningen av eksportstøtten vil ramme melkeproduksjonen og næringsmiddelindustrien hardt, ifølge NTB.

- Bortfallet av melkevolumet tilsvarer den samlede melkeproduksjonen i Agder, Telemark, Vestfold, Buskerud og Akershus. Overgangstida på under fire år tar overhodet ikke høyde for konsekvensene når 130 millioner liter melk står uten et marked, sier Bartnes.

Et flertall i komiteen sier at avbøtende tiltak må vurderes. Regjeringspartiene sier selv i meldingen at de skal se på utfasingen i forbindelse med statsbudsjett og jordbruksoppgjør.

- Kampen er ikke over I innstillinga til utenrikskomiteen støtter Venstre og KrF forslaget, selv om de tidligere ikke har vært særlig positive til det. Senterpartiet varsler at de vil kjempe bøndenes sak.

- Kampen er ikke over. Det er bare en merknad fra Stortinget, ikke et vedtak, sier Trygve Slagsvold Vedum, som sier at støtten er viktig for stabiliteten i næringa. Han frykter katastrofale tap for bøndene dersom melkekvotene blir redusert.

Dersom forslaget blir vedtatt, varslet han omkamp. Stortinget skal behandle saken i plenum 19. januar neste år.

EKSPORT AV OST: NTB skriver at alle partier bortsett fra Senterpartiet vil fjerne eksportstøtten, som vil få konsekvenser for blant annet Jarlsbergost. Foto: Aftenposten / Grundseth, Dag W.
EKSPORT AV OST: NTB skriver at alle partier bortsett fra Senterpartiet vil fjerne eksportstøtten, som vil få konsekvenser for blant annet Jarlsbergost. Foto: Aftenposten / Grundseth, Dag W. Vis mer