Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kan det bli vanskeligere å tjene penger

Det er blitt stadig vanskeligere for investorene å balansere vekst- og inntjeningsutsikter, ifølge Nordea. Børsene sank i går tross bra makrotall fra USA.

Ned: Nå blir det vanskeligere for investorene.(AP Photo/Richard Drew)
Ned: Nå blir det vanskeligere for investorene.(AP Photo/Richard Drew) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Bedriftene vil øke inntjeningen med 2,8 prosent i år, ifølge konsensestimater for globale aksjer. Det er ned fra et anslag om vekst på 7,2 prosent ved nyttår.

- Nedjusteringen skyldes to viktige faktorer: Fallet i råvareprisene og nedrevideringen av globale vekstutsikter, sier Sigrid Wilter Slørstad, investeringsstrateg i Nordea Bank til Finansavisen.

- Raskere enn normalt - Hvert år starter inntjeningsestimatene ganske positivt, og så faller de gjennom året. I år skjedde det raskere enn normalt, og nedjusteringen er kraftigere. 2,8 prosent er ikke veldig høyt, og vi ser videre risiko for ytterligere nedjusteringer. Vi risikerer at inntjeningsveksten blir fraværende i år, og den var det i fjor.

Det bratte fallet i inntjeningsestimatene var at Nordea-strategene gikk fra overvekt til nøytralvekt i aksjer i strategirapporten i mars. Den beholdes i rapporten for april.

- Oppgangen i aksjemarkedet siden finanskrisen er drevet av reprising. Med svak inntjeningsvekst er det fornuftig å ha nøytralvekt i porteføljen, sier Slørstad.

Potensialet i renter er imidlertid lavt, mener Slørstad, så alternative aktivaklasser er heller ikke så attraktive.

Nedjusterer I sin strategirapport for april går Storebrand Asset Management fra overvekt til nøytralvekt i aksjer. Frykten for resesjon er blitt mindre, og stigende oljepris og signaler fra sentralbankene har også bidratt til økt risikoappetitt, påpeker senior porteføljeforvalter Olav Chen.

«Det globale makrobildet har derimot blitt noe verre, samtidig som pengepolitikken trolig nærmer seg en grense hvor effekten blir stadig mindre,» skriver han.

«Etter overreaksjonene i januar og februar hvor vi økte eksponeringen, har vi dermed benyttet oppgangen i mars til å redusere aksjeeksponeringen.»

Nordea har undervekt i norske aksjer, mens Storebrand i april går fra overvekt til normalvekt i samme marked.

Flere nyheter: 180.000 bestillinger på dag én
Kan ta utbytte etter ti magre år