Nå kan det bli vinmonopol på flyplassene

Flertallet på Stortinget vil ha slutt på taxfreesalget.

SLUTT? Nå kan det gå mot slutten for taxfree-butikken på Oslo lufthavn Gardermoen. Et flertall på Stortinget vil utrede om Vinmonopolet kan overta på flyplassene. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
SLUTT? Nå kan det gå mot slutten for taxfree-butikken på Oslo lufthavn Gardermoen. Et flertall på Stortinget vil utrede om Vinmonopolet kan overta på flyplassene. Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Et flertall på Stortinget vil neste uke stemme for å utrede om Vinmonopolet kan overta taxfreesalget på flyplassene.

Regjeringen er imot en slik utredning, men må gi tapt for flertallet.

Både Arbeiderpartiet, Senterpartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti vil nemlig stemme for å utrede taxfreeordningens framtid, skriver Klassekampen.

Ett av punktene i utredningen vil være om Vinmonopolet skal overta taxfreesalget fra de private aktørene, noe både Ap, KrF og Sp gjerne ville sett skjedde umiddelbart.

- Taxfree på flyplassene har tatt helt av. Vi tror markedsføringen kan bli mer edruelig dersom Vinmonopolet overtar dette, sier Torgeir Micaelsen (Ap).

Da Ap satt i regjering i 2012 ble avtalen om taxfreesalg på flyplassene fornyet, men nå snur altså partiet.

- Vi er mange i Ap som mener at ordningen er strukket altfor langt. Du skal være lokalkjent på Gardermoen for å unngå å havne i sprithylla, og omsetningen av taxfree-alkohol har blitt veldig stor, begrunner Micaelsen snuoperasjonen med.

Ifølge tall fra Statens senter for rusmiddelforskning har det avgiftsfrie salget ved norske flyplasser steget med 32 prosent i år, og hver fjerde spritflaske som kjøpes i Norge er handlet på taxfree.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer