Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kan det eksplodere i Israel - ekspert ser flere likhetstrekk mellom opptakten til forrige intifada

- Et voldsomt hat på begge sider.

 STØTER SAMMEN:  I det siste har konflikten mellom israelere og palestinere tatt seg opp. Her sitter en palestinsk gutt i utkanten av en av gårsdagens voldelige sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelsk politi. Foto: Majdi Fathi/NurPhoto
STØTER SAMMEN: I det siste har konflikten mellom israelere og palestinere tatt seg opp. Her sitter en palestinsk gutt i utkanten av en av gårsdagens voldelige sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelsk politi. Foto: Majdi Fathi/NurPhoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):Tidligere i dag meldte politiet i Israel om at en palestiner ble skutt da han skal ha forsøkt å knivstikke israelske politifolk.

Dette er i skrivende stund kun den siste i en serie av voldsepisoder mellom de to folkegruppene, foruten en knivstikking av en 70 år gammel israelsk kvinne nær bussterminalen i Israel.

Også her ble knivbæreren skutt av israelsk politi. De har i etterkant omtalt angrepet som en terrorhandling, ifølge NTB.

- Drevet av folket Forsker Hilde Henriksen Waage ved PRIO ser flere likhetstrekk ved dagens tiltagende aggresjon og foranledningen til de to palestinske opprørene som startet i henholdsvis 1987 og 2000.

Felles for disse konfliktperiodene - gjerne kalt intifadaer - var at de varte flere år, hadde store menneskelige tap og at de ble startet som etter enkelthendelser som vakte harme.

- Begge disse to startet først med gnist og flamme blant folket, før politiske myndigheter hang seg på. Slik er det også nå, der veldig mye av aksjonene fra palestinsk side har blitt organisert blant ungdommen på sosiale medier. Deretter har Hamas kommet løpende etter, sier Waage.

Waage sier at det på palestinsk side særlig er den yngre delen av befolkningen som er aktive i kamphandlingene i konflikten, da disse ikke husker hvordan det utviklet seg under den andre intifadaen.

Verken Hamas, som i forrige uke ba om en tredje intifada, eller de palestinske selvstyremyndighetene har spesielt stor kontroll over disse, ifølge Waage.

- Særlig betent i Jerusalem Historikeren mener at situasjonen nå er særlig betent i Jerusalem, der de to folkegruppene bor uadskilt og side om side.

Palestinas FN-utsending Riyad Mansour ba, ifølge NTB, i dag FN om å vurdere en såkalt vernestyrke til Øst-Jerusalem - delen av byen der store deler av dens ikke-jødiske delen av befolkningen bor.

- Israel ser på Jerusalem som sin egen hovedstad og kan ikke skille befolkningsgruppene fra hverandre som de gjør ved hjelp av kontrollpunkter som de gjør på Vestbredden, fortsetter Waage som nylig var i området.

Hun omtaler et tiltagende hat som følge av voldsspiralen som har utviklet seg den siste tiden.

- På begge sider er det et voldsomt hat. Fraværet av fredsforhandling og alternative måter å håndtere konflikten på enn å ty til vold har gjort at gruppene som har kjempet for fred har blitt marginalisert, sier Hilde Henriksen Waage som minnes tider der det kunne mobiliseres demonstrasjoner for fred med flere ti tusentalls israelser.

Etterlyser alternative tiltak fra Israel Nå er situasjonen en helt annen, ifølge Waage.

Hun mener at måten israelske myndigheter har respondert på angrepene fra palestinsk hold har bidratt til å øke konfliktnivået.

- Jeg har full forståelse for at de forsvarer seg mot terrorhandlinger, men jeg kjenner samtidig ikke til noen moderne, demokratisk stat der både politi og sivile regelrett kan henrette uten å at det får etterspill. I noen tilfeller lovprises til og med handlingene. Dette er med på å styrke voldspiralen som pågår i området, sier Hilde Henriksen Waage til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!