Nå kan det eksplodere i Israel - ekspert ser flere likhetstrekk mellom opptakten til forrige intifada

- Et voldsomt hat på begge sider.

STØTER SAMMEN:  I det siste har konflikten mellom israelere og palestinere tatt seg opp. Her sitter en palestinsk gutt i utkanten av en av gårsdagens voldelige sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelsk politi. Foto: Majdi Fathi/NurPhoto
STØTER SAMMEN: I det siste har konflikten mellom israelere og palestinere tatt seg opp. Her sitter en palestinsk gutt i utkanten av en av gårsdagens voldelige sammenstøt mellom palestinske demonstranter og israelsk politi. Foto: Majdi Fathi/NurPhoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):Tidligere i dag meldte politiet i Israel om at en palestiner ble skutt da han skal ha forsøkt å knivstikke israelske politifolk.

Dette er i skrivende stund kun den siste i en serie av voldsepisoder mellom de to folkegruppene, foruten en knivstikking av en 70 år gammel israelsk kvinne nær bussterminalen i Israel.

Også her ble knivbæreren skutt av israelsk politi. De har i etterkant omtalt angrepet som en terrorhandling, ifølge NTB.

- Drevet av folket Forsker Hilde Henriksen Waage ved PRIO ser flere likhetstrekk ved dagens tiltagende aggresjon og foranledningen til de to palestinske opprørene som startet i henholdsvis 1987 og 2000.

Felles for disse konfliktperiodene - gjerne kalt intifadaer - var at de varte flere år, hadde store menneskelige tap og at de ble startet som etter enkelthendelser som vakte harme.

- Begge disse to startet først med gnist og flamme blant folket, før politiske myndigheter hang seg på. Slik er det også nå, der veldig mye av aksjonene fra palestinsk side har blitt organisert blant ungdommen på sosiale medier. Deretter har Hamas kommet løpende etter, sier Waage.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer