Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Thomas Cook-konkursen:

Nå kan drømme-bryllupet ryke

Tonje og Daniel Justsen har betalt rundt 200 000 kroner for drømmebryllupet på Lanzarote. Nå kommer ikke gjestene fram.

GIFTEKLARE: Tonje Justsen og Daniel Justsen skulle egentlig gifte seg i Lanzarote 4. oktober. Nå er de redd for at bryllupet ikke blir noe av. Reporter: Angelica Hagen. Video: Hans Arne Vedlog / Dagbladet TV Vis mer

Er du rammet av Thomas Cook-konkursen? Tips oss på 2400@db.no

MOSS (Dagbladet): Totalt blir 600 000 reisende rammet av Thomas Cook-konkursen. Det britiske flyselskapet, som var verdens eldste reiseselskap, satte mandag sine 34 passasjerfly på bakken med umiddelbar virkning.

Nå står drømmebryllupet til Tonje Ådland Justsen og Daniel Justsen i fare.

PAKKET: Tonje Ådland Justsen og Daniel Justsen har pakket koffertene til barna. De har brukt flere timer mandag på å finne en alternativ reise for å rekke sitt eget bryllup. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PAKKET: Tonje Ådland Justsen og Daniel Justsen har pakket koffertene til barna. De har brukt flere timer mandag på å finne en alternativ reise for å rekke sitt eget bryllup. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Jeg vet ikke om jeg skal le eller gråte. Nå har jeg satt opp et slags krigerfjes for å ikke bryte sammen. Jeg blir så oppgitt, sier den kommende bruden når Dagbladet møter paret i deres felles hjem i Moss.

De skal gifte seg på Lanzarote fredag 4. oktober, og skulle fly med Thomas Cook. Hjemme hos paret er koffertene ferdig pakket til avreise, og på stuebordet ligger pynt til bryllupet.

Mandag morgen var konkursen et faktum, og paret måtte jobbe for å redde bryllupet de har spart til i to år.

VING: Enkelte kunder kan miste alt, andre får refundert hele reisen ved en eventuell konkurs som påvirker norske Ving. Vis mer

Ekstra utgifter

Det kommende ekteparet forteller at de ikke har fått noe informasjon fra Thomas Cook. Daniel forteller at de har fulgt nøye med på situasjonen, men at den endelige beskjeden om konkursen kom via media.

Planen var at de to, sammen med de tre barna på 11, 8 og snart to år, skulle reise med Norwegian til London på onsdag, og videre til Lanzarote med Thomas Cook torsdag.

Nå har de klart å booke om Norwegian-billettene, slik at de flyr til Tenerife og tar et annet fly derfra.

Men det var ikke gratis.

Daniel Justsen forteller om ekstrakostnader på over 20 000 kroner. I tillegg taper de trolig pengene de har lagt ut for overnatting i London, og må booke en ekstra natt på hotell for hele familien i Spania.

FÅ ALTERNATIVER: Paret forteller at det ikke var lett å finne andre alternativer, da prisene har økt betraktelig. Dette er en skjermdump fra British Airways. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FÅ ALTERNATIVER: Paret forteller at det ikke var lett å finne andre alternativer, da prisene har økt betraktelig. Dette er en skjermdump fra British Airways. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Doblet prisen

De forteller at underveis i ombookingen hos Norwegian ble prisen for billettene doblet - fra 7000 kroner til 15 000 kroner, ifølge Daniel.

Den totale summen til Lanzarote ble på 18 000 kroner én vei.

- Det er fryktelig god business å skru opp prisene nå. Men det er verre for oss, sier Daniel.

- Vi er en småbarnsfamilie på fem personer. Jeg er ufør. Vi er ikke Røkke. Vi har spart til dette bryllupet i to år. Så skjer dette tre dager før, sier Tonje fortvilet.

Hun anslår at drømmebryllupet har kostet dem opp mot 200 000 kroner. Nå vil den summen øke betraktelig.

Astrid Mannion-Gibson i Norwegian kan ikke kommentere spesifikke eksempler, men understreker at prisene styres av tilbud og etterspørsel.

- Når pågangen er stor, som den allerede er på grunn av høstferie, er det få ledige seter på en del avganger og da er det helt naturlig at priser justeres, sier hun.

Mannion-Gibson legger til:

- Det skjer svært, svært sjelden at prisen endrer seg under bestillingsprosessen. Dette kan for eksempel skje når det er svært få billetter igjen og to kunder ser på samme billett i samme prisklasse; da er det førstemann til mølla. I de få tilfellene dette skjer, er det ingen bevisst styring fra vår side.

Kan bli få gjester

Paret har vært kjærester i fire år, og Daniel har drømt om å gifte seg på Lanzarote. Nå har de to planlagt et strandbryllup, og alle har pakket og gledet seg.

Fordi paret må reise via Tenerife, må de reise tidligere enn planlagt på onsdag. Det er dermed ikke sikkert at brudekjolen, som skulle hentes på formiddagen, blir klar i tide.

I tillegg skulle 13 av 33 bryllupsgjester fly med Thomas Cook. Nå er det fare for at de ikke kommer fram.

- Vi risikerer å stå i bryllupet uten forlovere og toastmaster, sier Tonje.

PLANER: Forlover Magdalena Jansen Høydahl frykter hun ikke klarer å komme i bryllupet til venninna, Tonje Ådland Justsen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
PLANER: Forlover Magdalena Jansen Høydahl frykter hun ikke klarer å komme i bryllupet til venninna, Tonje Ådland Justsen. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Magdalena Jansen Høydahl er Tonjes forlover. Hun vet ikke hvordan hun skal komme seg i venninnas bryllup, og feller flere tårer mens hun snakker om den fortvilte situasjonen.

På stuebordet ligger to morgenkåper. Den ene med teksten «bride» og den andre med teksten «maid of honor».

- Jeg har ikke sjans til å legge ut over 10 000 kroner for en ny reise. Jeg begynte å grine med en gang, og det har vært en følelsesmessig berg- og dalbane i dag, sier hun.

Får trolig ikke tilbake penger

Alle pakkereiser er dekket av Reisegarantifondet. Reiseforsikringen i seg selv dekker ikke konkurs.

Det kommende ekteparet har ikke bestilt pakkereise. De har betalt reisen med kredittkort, og har tatt kontakt med banken for å se om det er mulig å få de 25 000 kronene for flybillettene tilbake.

Magdalena frykter at hun ikke får noe av pengene igjen, fordi hun verken har betalt med kredittkort eller bestilt pakkereise.

- Dette er en skikkelig blåmandag, sier hun.

Ekteparet har fått ordnet det slik at de kommer seg ned til bryllupet i tide. Men de vet fortsatt ikke hvordan det blir med hjemreisen.

- Vi må se hvordan det blir når vi er der. Det viktigste nå er å komme seg ned. Så kjenner vi veldig på at vi har invitert masse gjester som nå må legge ut flere tusen kroner ekstra for å komme i bryllupet. Det er tungt, sier Daniel.

Den totale summen i tapte kostnader for Thomas Cook-billettene, og med ombooking og hotellutgifter, ligger på 50 000 kroner. Dette er uten hjemreise.

- Vi vil ikke sitte igjen med gjeld etter dette. Vi skal leve et liv etter bryllupet også, sier Tonje.

FORTVILET: Det kommende ekteparet frykter at drømmebryllupet nå går i vasken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FORTVILET: Det kommende ekteparet frykter at drømmebryllupet nå går i vasken. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

- Dypt beklagelig

Administrerende direktør Peter Fankhauser i Thomas Cook holdt mandag morgen en pressekonferanse.

- Jeg vil beklage til millioner av våre kunder og tusenvis av våre ansatte, leverandører og partnere som har støttet oss i flere år, uttalte han.

BEKLAGET: Administrerende direktør i Thomas Cook, Peter Frankhauser, beklager overfor både ansatte og reisende etter at de ikke klarte å redde verdens eldste reisebyrå. Video: AP Vis mer

Han fortalte at de jobbet hardt i flere dager for å sikre den framtidige driften av selskapet.

- Selv om en enighet stort sett ble oppnådd, utgjorde et ekstra krav de siste dagene en umulig utfordring, sa han.

Selskapet har uttalt at de trengte 2,2 milliarder kroner (200 millioner pund), i tillegg til en avtale om ny kapital til en verdi av 10 milliarder kroner (900 millioner pund) fra forrige måned, om de skulle unngå å bli satt under administrasjon.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling