Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kan du bestemme navnet på det neste ekstremværet

Navnet på svigermødre og ekskjærester er gjengangere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vil du kalle opp det neste ekstremværet etter svigermor eller svigerfar? Nå har du sjansen, for meteorologene ber folk foreslå navn.

I 20 år har Meteorologisk institutt gitt navn til ekstremvær, men i forbindelse med instituttets 150-årsjubileum får alle lov til å bidra. Så langt har det kommet inn over 700 forslag. Navnet på svigermødre og ekskjærester er gjengangere, ifølge meteorologene.

Tomine er blant de innsendte forslagene, og slik begrunnes det: «Etter svigermor. Hun er mer ille enn noe vær vi har opplevd til nå». For forslaget Arild lyder begrunnelsen slik: «Fordi ekskjæresten min heter det». Ane foreslår sitt eget navn «fordi jeg er hissig».

Via nettside eller sosiale medier Så langt i år har vi hatt ett ekstremvær, da Tor ga kraftig vind i en rekke fylker fra Trøndelag og sørover. Nå nærmere meteorologene seg slutten på alfabetet og er klare for å starte på nytt igjen.

Forslag kan sendes inn via en nettside eller ved å bruke emneknaggen #navngiekstremværene i sosiale medier.

Hvert ekstremvær får navn - jente- og guttenavn annenhver gang vekselvis i alfabetisk rekkefølge. Hensikten med navn er å gjøre kommunikasjonen mellom myndigheter og meteorologer lettere, slik at det ikke oppstår misforståelser. Navn med æ, ø eller å i seg brukes ikke, og de kan heller ikke begynne på q, w, x eller z. Dessuten unngås kongelige navn, eller navn som forbindes med kjente profiler.

Etter nyttårsorkanen Ekstremvær defineres som vind eller nedbør så kraftig at liv og verdier kan gå tapt om ikke samfunnet er spesielt forberedt på situasjonen. Også høy vannstand eller skredfare kan utløse ekstremvarsel. Det er dessuten av betydning at været berører et stort område, for eksempel et fylke.

Dagens varslingssystem for ekstremvær kom i stand etter orkanen i Møre og Romsdal nyttårshelgen 1991/1992. Få fikk med seg varselet som ble sendt ut før denne orkanen, og ingen beredskap ble satt i verk, noe som gjorde at ødeleggelsene ble store. (©NTB)

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media