Oppløselige urner til bisettelse i vann

Nå kan du bisettes i ei «badebombe»

Nå finnes det vannoppløselige urner, så man kan senke sine kjære til havets bunn.

BADEBOMBE: Denne runde kula er ei urne som skal løse seg opp i vann i løpet av fem minutter, ifølge TikTok-brukeren MorticianLupi. Foto: Skjermdump / @funeraldirector07
BADEBOMBE: Denne runde kula er ei urne som skal løse seg opp i vann i løpet av fem minutter, ifølge TikTok-brukeren MorticianLupi. Foto: Skjermdump / @funeraldirector07 Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

En avskjed med verden er ikke lenger hva det en gang var.

Nå har en begravelsesagent fra Texas tatt TikTok med storm med et av sine nye produkter til bisettelser.

Under kallenavnet MorticianLupi deler hun nemlig små videoklipp fra sin hverdag i begravelsesbransjen.

Svær badebombe

Spesielt et klipp har fått enormt mye oppmerksomhet. Her viser hun fram ei ny bionedbrytbar urne i salt. Den er helt rund, og har en åpning i toppen som du kan helle asken nedi.

- Den er perfekt for begravelser til havs, og løser seg opp på fem minutter, forklarer hun i videoen som er sett av 519 000 personer.

Urna fungerer med andre ord akkurat som ei svær badebombe, som løser seg opp så fort den kommer i kontakt med vann.

- Kan jeg få glitter?

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. I kommentarfeltet er folk kjappe til å påpeke likheten med ei badebombe.

- Jeg har lett etter en måte å framstå som litt «ekstra», selv i døden, og jeg tror jeg har funnet svaret her. Kjapt spørsmål bare: Kan jeg få lagt til ekstra glitter?, skriver én i kommentarfeltet.

FENOMEN: Da en kvinne i England gikk forbi dette, var hun nødt til å ta frem kameraet sitt. Video: Kameraone Vis mer

Til det svarer MorticianLupi:

- Ja, det kan du, etterfulgt av glisende smilefjes.

- Kan du lage mange små, sånn at mini-badebomber kan gis ut som gaver i begravelsen min?, spør en annen.

Flytende lotusblomster

Hospicet Lence Profit skrivet at de synes løsningen er kul, og forteller at de har en pasient hos seg nå, som de tror kommer til å like urna.

- Vi holder på med hans døds-ønskeliste nå, forteller hospicet.

En annen lurer på om hennes aske kan legges sammen med hundene hennes, sånn at de kan være sammen på sitt favorittsted ved havet.

- Selvfølgelig kan dere det, så lenge dere alle får plass, svarer begravelsesagenten.

GÅR NED: Et vindu faller ned på hodet til en dame i Shenzhen City i Kina. Video: Kameraone Vis mer

Selskapet Urns for Water Burials lager flere løsninger for bisettelser i vann. Ved siden av en variant av «badebombe»-urna, tilbyr de blant annet flytende lotusblomster i papir som etter hvert brytes ned og forsvinner.

Gelatin og sand

Ifølge selskapet er deres runde urne laget av gelatin fra grønnsaker og dekorert med sand og hvit kvarts. Asken til den avdøde skal legges i en pose som følger med.

- Den vil løse seg opp så fort den kommer under vann. Det er plass til 3,5 liter, noe som betyr at den passer for nesten alle, påstår selskapet.

I Norge kan statsforvalteren gi tillatelse til askespredning til lands eller til vanns, dersom avdøde selv har søkt om askespredning.

Tillatelse kan også gis etter vedkommendes død, dersom det godtgjøres at avdøde ønsket at deres aske skulle spres, opplyser regjeringen.

LONDON: Ringeklokkekameraet fanget opp noe usedvanlig, og Matt Doughty er overbevist om at det er noe sjeldent. Video: Kennedy News & Media. Vis mer

- Askespredning er et alternativ til gravlegging. Det gis derfor ikke mulighet for å få navn og data på gravminne på gravplass dersom man har valgt askespredning, påpeker de.

- Hensiktsmessig løsning

Hvis du skulle lure på om det er lov å bruke «badebombe»-urner som løser opp seg selv, framfor den mer tradisjonelle metoden med å «spre asken for vinden», så sier barne- og familiedepartementet følgende:

- Vi er kjent med at det har utviklet seg en praksis med at urner av lett oppløselig materiale senkes i sjøen, framfor at asken spres på havet. Departementet ser at dette på mange måter kan være en hensiktsmessig løsning og vil likestille dette med «spredning av aske».

Får man innvilget askespredning, så har man ikke mulighet til å dele opp asken ved å spre den på forskjellige steder. Man kan heller ikke gravlegge én del mens en annen del spres for vinden.

- Tillatt i fjorder

Ifølge departementet er det ikke nødvendig for statsforvalteren å stille krav om at asken skal spres eller senkes «utaskjærs».

- Askespredning kan også tillates i fjorder, skriver departementet - men understreker at det ikke bør gis tillatelse til å spre asken om det er mye fritidstrafikk, strender eller bebyggelse i området.

- SLIPP MEG UT: Shay Bradley kjempet mot kreften i tre år, men til slutt tapte han kampen. Men i begravelsen kom det en siste hilsen fra spøkefuglen. Video: @lfcgigiddy1122 Vis mer

De mener også at det kan åpnes for å spre aske i elver, vassdrag eller øvrig ferskvann i områder med tilstrekkelig øde preg.

- Dersom bruken av et område er underlagt særskilte restriksjoner etter for eksempel lov om naturvern, vil dette kunne legges vekt på i behandlingen av en søknad om askespredning, skriver de.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer