Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Facebook:

Nå kan du få over 300 000 kroner for å hjelpe Facebook

Det sosiale mediet lanserer ny ordning i forbindelse med Cambridge Analytica-skandalen.

DIREKTE: Facebook-gründer Mark Zuckerberg møter til høring i justiskomiteen i Senatet, der han skal spørres ut om Cambridge Analytica-skandalen. Video: NTB/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Facebook-gründer Mark Zuckerberg har vært i hardt vær siden avsløringene om at det er blitt stjålet omfattende mengder personopplysninger fra det sosiale mediet. Nå lokker de med penger for å få bukt med problemet.

Selskapet mener nemlig at hele 87 millioner brukere kan ha blitt rammet av Cambridge Analytca-skandalen. Via en personlighetstest samlet selskapet inn informasjon om brukerne som gjennomførte den, og vennene deres.

Også 17 nordmenn har tatt testen, noe som gjør at 37 550 norske brukere kan være rammet av skandalen. Informasjonen ble blant annet solgt til Donald Trumps valgkampkampstab i 2016.

Skandalen er den største siden Facebook ble grunnlagt av Zuckerberg i 2004, og nå skal han snakke for seg i høring i både Senatet og Representantenes hus.

Lokker med penger

Foran dagens høring i Senatet, har Facebook lansert en oppsiktsvekkende nyhet: De er nemlig villig til å gi opptil 40 000 dollar, eller over 300 000 kroner, til personer som avslører tyveri av personopplysninger.

I en pressemelding, ført i pennen av leder av produktsikkerhet, Collin Greene, heter det at Facebook lanserer ordningen for å få bukt med selskaper som misbruker personopplysninger.

- Programmet vil belønne personer med førstehåndsinformasjon om, og bevis på tilfeller hvor en Facebook-app samler og overfører personopplysninger til en annen part med hensikt å bli solgt, stjålet eller brukt til politisk påvirkning.

Kan gå til rettslige skritt

Videre heter det at Facebook vil ta raske grep om slike tips fører noen vei. De truer med å stenge eventueller apper og gå til rettslige skritt mot selskaper som selger, eller kjøper personopplysninger.

Ifølge amerikanske CNBC starter belønningene på 500 dollar og kan stige til 40 000 om det dreier seg om store avsløringer. For å oppfylle kravene til utbetaling, må tilfellet også ramme minst 10 000 Facebook-brukere, vise hvordan personopplysningene ble misbrukt og tilfellet kan ikke være kjent for Facebook fra tidligere.

Kanalen har også publisert det de hevder er Zuckerbergs planlagte uttalelse i kveldens høring. Der tas både Cambridge Analytica-skandalen og russisk påvirkning i den amerikanske valgkampen opp.

Under høringen ventes det at Zuckerberg vil legge seg flat, og greie ut om hva de planlegger å gjøre for å bekjempe tyveri av personopplysninger, skriver CNN.

SNAKKER UT: I et eksklusivt intervju med CNN snakker Facebook-sjef Mark Zuckerberg ut om krisa selskapet har opplevd i det siste. Han garanterer at alle som har fått sine personlige opplysninger misbrukt, skal få beskjed om det. Les hele saken her: https://www.dagbladet.no/nyheter/zuckerberg-jeg-forklarer-meg-gjerne-for-kongressen/69638523 Video:... Vis mer

Sjekk om du er rammet

Tirsdag ettermiddag ga Facebook brukerne sine muligheten til å sjekke selv om de er blitt rammet. For å gjøre det, må du være innlogget på Facebook og følge denne lenka. Så skal det dukke opp en nettside hvor det omtrent på midten av skjermen står om du er blitt rammet eller ikke.

Har du fått beskjed om at du er rammet av Cambridge Analytica-skandalen eller har delt annen informasjon? Tips Dagbladets journalist her!

La seg flat

I går uttalte Zuckerberg at selskapet burde ha gjort mer for å hindre misbruk av Facebook-brukernes personlige informasjon.

- Vi hadde ikke en bred nok oversikt over ansvaret vi hadde. Det var en stor feil. Det var min feil, og jeg er lei meg for det.

- Jeg startet Facebook, jeg driver selskapet og jeg er ansvarlig for hva som skjer her, uttalte Zuckerberg i Energi- og handelskomiteen i Representantenes hus mandag.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!