Nå kan du få QR-kode på gravstøtten

Skannes med mobiltelefonen.

MOBILKODE: Her henger en QR-kode på et bilde til sals hos et et nettauksjonshus i London. Foto: REUTERS/Neil Hall
MOBILKODE: Her henger en QR-kode på et bilde til sals hos et et nettauksjonshus i London. Foto: REUTERS/Neil HallVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


Begravelsesbransjen ønsker etisk debatt etter at et firma har begynt å tilby QR-koder på gravsteiner.

På en gravstein i Sandefjord er det installert en QR-kode, en slags strekkode.

Når man skanner koden med en mobiltelefon, blir man ført direkte til en bildekollasj over avdøde på YouTube, skriver Nordstrands Blad.

Harald Schee, nestleder i begravelsesbyråenes bransjeorganisasjon i Norge og leder av Begravelsesbyråenes Forum i Norge, avdeling Oslo, er skeptisk til det nye tilbudet.

- Jeg synes et gravsted skal være et stille sted å gå til fordi man har et savn. Ikke fordi man skal bruke det som en inngang til internett, sier Schee, som ønsker seg felles retningslinjer for bruk av slike koder.

- Bransjen har ikke diskutert det etiske ved dette. Det er strenge regler for hvordan en gravstein kan være. Reklame godtas ikke, og Hells Angels og andre har fått avslag på logoer og forskjellige symboler på gravsteiner, fordi andre kan oppfatte det som støtende, sier Schee.

Firmaet In Memory i Sandefjord er de eneste som tilbyr en slik kode på gravsteinen, og foreløpig er det bare én familie som har benyttet seg av det.

Direktør Margaret Eckbo i Gravferdsetaten i Oslo synes ikke ideen er dum, men synes at det må være begrensninger på bruken.

(NTB)