DÅRLIG SIKT:  Dette bildet viser hvor stor mye luftkvaliteten og sikten varierer på Den himmelske freds plass i Beijing. Bildene er tatt åtte dager etter hverandre i starten av mars. Kina myndigheter har varslet at de vil «erklær krig» mot forurensning. Foto: Wei Yao / Reuters / NTB Scanpix
DÅRLIG SIKT: Dette bildet viser hvor stor mye luftkvaliteten og sikten varierer på Den himmelske freds plass i Beijing. Bildene er tatt åtte dager etter hverandre i starten av mars. Kina myndigheter har varslet at de vil «erklær krig» mot forurensning. Foto: Wei Yao / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Nå kan du forsikre ferien mot Beijings dårlige luftkvalitet

Giftig smog fyller Kinas største byer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Om vinteren fylles lufta i Kinas største byer ofte av en tykk giftig smog, som kan gjøre turistattraksjoner som Sommerpalasset og Den forbudte by så og si usynlige.

Derfor har et av Kinas største reisebyråer startet med «smogforsikring», som gir turister kompensasjon dersom drømmeferien i Østen blir ødelagt av dårlig sikt.

Helsefarlig De siste årene har flere av Kinas største byer, som Beijing og Shanghai, stoppet helt opp på grunn av det økende forurensningsproblemet.

I desember måtte skolebarn i Beijing holde seg hjemme og alt utendørs bygningsarbeid stoppes, da forurensningsnivået nådde rekordhøyder. Den dårlige sikten skaper også problemer for flytrafikken, og tidligere i høst måtte hele 11 millioner innbyggere i byen Haibin holde seg hjemme på grunn avden giftige smogen.

Svevestøvet som legger seg i lufta kan være svært skadelig, da det kan finne veien inn i lungene og blodet og ifølge Verdens Helseorganisasjon blant annet føre til dødelige luftveissykdommer.

I tillegg, og kanskje mindre alvorlig, ødelegger støvet sikten til de store turistattraksjonene i byer som Beijing.

Fyrer med kull Kullfyring står for størsteparten av energiforbruket i Kina, og i tillegg til at det fyres med kull hjemme, gjør forurensning fra industrien problemet verre. Kullfyring fører til høyere konsentrasjoner av karbon i svevestøvet og på vinteren, når det er kaldt og fyres mer, blir problemet ekstra stort.

- Det er ikke bra for folk å leve i dette miljøet. Men jeg har ikke noe valg. Jeg må jobbe. Jeg kan ta forhåndsregler, men jeg aner ikke om de fungerer eller ikke, sa Beijing-beboer Fan Jianjun til Reuters i desember.

Måler forurensningen Når den tykke smogen synker ned mellom skyskraperne, trekkes munnbindene over nesen og folk holder barna sine inne. Og turistene, de får dårligere bilder. Og nettopp derfor er det at selskapet Ctrip nå tilbyr en liten «smogforsikring» i Kinas største byer.

 DEKKET AV SMOG:  Dette bildet tatt i slutten av oktober, viser tykk, røykfylt smog over de østlige delene av Kina. Smogen er det vi ser i grått, mens skylaget er hvitt. Hovedstaden Beijing ligger like under skylaget øverst i bildet. Foto: NASA/NOAA
DEKKET AV SMOG: Dette bildet tatt i slutten av oktober, viser tykk, røykfylt smog over de østlige delene av Kina. Smogen er det vi ser i grått, mens skylaget er hvitt. Hovedstaden Beijing ligger like under skylaget øverst i bildet. Foto: NASA/NOAA Vis mer

Men i norske turisters øyne, er det ikke snakk om de helt store pengene.

Den engelske avisen The Guardian skriver at forurensningen i hovedsak er ment for kinesiske turister, og at de kan betale rundt én Euro i forsikring, og få fem tilbake dersom det er for mye smog.

Turister i Shanghai kan for eksempel få utbetalt en liten sum dersom forurensningsindeksen (API) er høyere enn 100. I dag ligger den på 114.

 GÅR MED MASKE:  Når forurensningen i Beijing skyter i været, følger salget av munnbind og luftrensere etter. Her går turister foran Himmeltempelet i slutten av februar, da forurensningsnivået nådde farlige høyder. Foto:  AFP Photo / China Out / NTB Scanpix
GÅR MED MASKE: Når forurensningen i Beijing skyter i været, følger salget av munnbind og luftrensere etter. Her går turister foran Himmeltempelet i slutten av februar, da forurensningsnivået nådde farlige høyder. Foto: AFP Photo / China Out / NTB Scanpix Vis mer