Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kan du gi gult kort til kolleger som drikker for mye på julebordet

Ny app skal få folk til å bli bevisste på eget alkoholinntak.

SKAL VIRKE PREVENTIVT: Mot Fyllas app «Fyllepolitiet» skal få folk til å bli obs på at de er i ferd med å bli eller er blitt for fulle. Dermed kan kanskje ubehagelige opplevelser på julebordet avverges. Faksimile: Mot Fylla. Foto: Nina Ruud / Dagbladet
SKAL VIRKE PREVENTIVT: Mot Fyllas app «Fyllepolitiet» skal få folk til å bli obs på at de er i ferd med å bli eller er blitt for fulle. Dermed kan kanskje ubehagelige opplevelser på julebordet avverges. Faksimile: Mot Fylla. Foto: Nina Ruud / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En nyutviklet app, «Fyllepolitiet», skal få folk i lystig lag til å bli oppmerksomme på at de er blitt, eller er på vei til å bli, for fulle. Meningen er at man skal sende gult eller rødt kort til venner og bekjente som trenger en påminner/oppstrammer mens de er i lystig lag.

«'Hint og håp' er en kjent - og dårlig! - norsk strategi for konfliktløsing. Istedenfor å si det vi mener, gir vi et hint - og håper at det skal ordne seg», skriver det private initiativet Mot Fylla på sine hjemmesider.

- Vil ikke være festbrems Mot Fylla mottar offentlig støtte via Helsedirektoratet, og lanserer appen nå i julebordssesongen - en periode med erfaringsmessig mye overstadig fyll og påfølgende pinlig- og ubehageligheter. I ryggen har de den mektige organisasjonen Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan og Virke, hovedorganisasjonen for serveringsbransjen.

- Det er vanskelig å være uenig i budskapet om å redusere fylla. Vi håper denne appen blir en snakkis som kan starte samtaler om nettopp hva som er greit og ikke greit når det gjelder festkultur. Mange sier de ser mye fyll, sier Actis' generalsekretær Mina Gerhardsen til Dagbladet.

- Vil det ikke være enklere å prikke vedkommende på ryggen og si ifra muntlig framfor å sende en SMS?

- Nordmenn vil ikke være festbrems, ikke være den kjipe som sier ifra. Vi tror terskelen for å få i gang en samtale er lavere dersom man sender et gult eller rødt kort, sier Gerhardsen, som sier appen først og fremst er ment som nettopp det - en samtalestarter.

- Appen er ikke ment som et alternativ til de viktige og vanskelige samtalene, og har et åpenbart humoristisk tilsnitt. Vi synes det er en spennende idé, og at det er forsøket verdt å få flere til å snakke om fyll gjennom denne aksjonen.

- Trist og uakseptabelt Sammen med Hilde Solheim, direktør for reiseliv og kultur i Virke, er Gerhardsen forfatter av en kronikk i Dagbladet, «Et julebord å glede seg til?», der de ønsker at arbeidsgivere tar ansvar for å begrense fylla på julebordet.

I en undersøkelse Norstat har gjennomført på oppdrag av Mot Fylla (se faktaboks), sier 31 prosent av de spurte at de ofte eller veldig ofte synes det er for mye fyll på julebordet. Én av ti sier de er blitt plaget av andres drikking det siste året.

- Det er et trist og uakseptabelt tall, sier Solheim i Virke til Dagbladet.

STØTTER AKSJONEN: Mina Gerhardsen i organisasjonen Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan tror Mot Fyllas app kan bidra til å få i gang viktige samtaler om alkoholinntak. Foto: Actis
STØTTER AKSJONEN: Mina Gerhardsen i organisasjonen Actis - Rusfeltets samarbeidsorgan tror Mot Fyllas app kan bidra til å få i gang viktige samtaler om alkoholinntak. Foto: Actis Vis mer

Hun forklarer at det er i serveringsbransjens åpenbare interesse å begrense overskjenking og fyll.

- Det er en misforståelse at det er lønnsomt å overskjenke. Utesteder kan derimot miste bevillingen - og det er svært kostbart, sier Virke-direktøren.

Solheim sier dette er høyaktuelt nå i julebordssesongen - eller «amatørenes måned» på bransjemunne.

- Sesongen er en stor utfordring for dem som står i døra og baren. Det er tøft å nekte folk å komme inn, eller mer å drikke, sier hun.

- God idé Virke-direktøren understreker at det aller meste av alkoholen inntas på andre steder enn på skjenkesteder - for eksempel på vorspiel. Derfor har politiske midler, uten at man også tar debatten om norsk alkoholkultur, begrenset effekt.

- Det er desto viktigere at vennene dine reagerer dersom du er i ferd med å bli for full. Derfor synes vi «Fyllepolitiet» er en god idé. Man kan gjerne le av appen, men da har vi uansett oppnådd noe - å få i gang en samtale om noe som er vanskelig.

- Opptrer dere ikke som moralpoliti når dere fronter en slik kampanje?

- Ja, vi løfter absolutt en pekefinger - det er en moralsk sak å passe på at drikkingen din ikke er til skade for andre.

Fikk sparken I kronikken understreker Gerhardsen og Solheim at det er arbeidsgivers soleklare ansvar å legge til rette for å begrense fyll på bedriftens julebord. De viser til at en tredjedel av de spurte i Norstat-undersøkelsen har vært plaget av for mye fyll på julebord. I en tidligere undersøkelse svarte én av fem at de har sett sjefen full.

- Det skal ikke være drikkepress på arbeidsplassen, og folk skal slippe å oppleve ubehag på grunn av kollegaers drikking, sier Gerhardsen, og minner om at det er mange som av ulike årsaker har et problematisk forhold til alkohol.

- EGENINTERESSE: Hilde Solheim i bransjeorganisasjonen Virke understreker at det er i serveringsbransjens egeninteresse å få bukt med overskjenking. Foto: Caroline Roka / Virke
- EGENINTERESSE: Hilde Solheim i bransjeorganisasjonen Virke understreker at det er i serveringsbransjens egeninteresse å få bukt med overskjenking. Foto: Caroline Roka / Virke Vis mer

- Det er uakseptabelt at folk gruer seg til julebordet, det skal være en hyggelig sammenkomst for alle de ansatte.

De to kronikkforfatterne understreker at lederansvaret også strekker seg inn i julebordet - i ekstreme tilfeller kan man faktisk få sparken på grunn av handlinger på bedriftsfesten.

- En mellomleder fikk for en stund tilbake faktisk sparken fordi han ikke fulgte bedriftens rutiner for skjenking, og oppførte seg utilbørlig, sier Solheim.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling