Nå kan du importere vin på egenhånd

EU-dom mot Systembolaget gjelde i Norge også.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Sveriges Systembolag tapte i dag i EU-domstolen, i den såkalte Rosengren-saken. Dommen slår fast at Systembolaget ikke har rett til å forby privatpersoner å importere alkohol fra andre EU-land, melder AP.

Dommen kan åpne dørene for import av vin og øl i alle de 27 EU-landene, også for EØS-landet Norge.

- Vi vil nå først sette oss ned og se på hva konkret dommen vil ha å si for Norge, men det vil i prinsippet bety at det også vil bli lov å bestille alkohol fra utlandet på egenhånd også her til lands, sier administrerende direktør i Vinmonopolet, Kai G. Henriksen, til Dagbladet.no.

EU-domstolen, med sete i Luxembourg, sier at å forby privatpersoner å importere alkoholholdige drikke «fører til en urettmessig restriksjon på den frie flyten av varer» under EUs lover.

Dommeren slår fast at Systembolaget, som eier og driver alle alkoholutsalg i Sverige, bruker uforholdsmessige tiltak for å rettferdiggjøre sin politikk for å bekjempe alkoholmisbruk, ved å sette grenser for privatpersoners mulighet til å importere alkohol på egenhånd.

En dyr affære

Henriksen tror likevel ikke dommen vil føre til de store omveltningene av alkoholinnkjøpet i Norge.

- Alkoholavgiftene i det enkelte importland skal fortsatt ligge til grunn. Det vil si at i Norge må man betale alkoholavgiften, i tillegg vil det komme spedisjonsavgifter og andre, sier Henriksen.

IMPORTERE PÅ EGENHÅND: EU-domstolen bestemte i dag at Systembolagets forbud mot privatpersoners import av alkohol på egenhånd strider mot EUs regler om fri flyt av varer. Foto: SCANPIX(KNUT FALCH
IMPORTERE PÅ EGENHÅND: EU-domstolen bestemte i dag at Systembolagets forbud mot privatpersoners import av alkohol på egenhånd strider mot EUs regler om fri flyt av varer. Foto: SCANPIX(KNUT FALCH Vis mer

- Jeg tviler på det vil bli særlig lønnsomt, sier han, og viser til at Vinmonopolet har et stort utvalg i utsalgsstedene, noe han mener også vil gjøre det mindre attraktivt å hente inn annet fra utlandet.

- Det vil bli en dyr affære for de som velger det.

Til Høyesterett

Den svenske saken startet med at Klas Rosengren, som sammen med ti andre personer, bestilte vin fra Spania gjennom en dansk internettside. De prøvde på denne måten å få varene billigere enn å kjøpe via Systembolaget, som i tillegg krever transport- og administrasjonskostnader for å importere.

Den spanske vinen ble konfiskert og Rosengren gikk til sak. Den gikk helt til Høyesterett, som henvendte seg til EU for å bestemme om forbudet var rettferdig.

Fri flyt i EU

Sverige har vært under press for å slakke på sitt alkoholregelverket siden de ble med i EU i 1995. EU mener det bryter med EUs regler for fri fly at varer i det åpne marked, mens Sverige forsvarer sin politikk med at loven har helsemessige sider.

Dagens dom sier at forbudet mot egen-import er «mindre en metode for å begrense alkoholforbruket, enn det er å favorisere Systembolagets monopol på distribusjon.»

NYE REGLER: Administrerende direktør i Vinmonopolet, Kai G. Henriksen, regner det som sannsynlig at dommen mot det svenske Systembolaget også vil bli gjeldende i Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer