Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kan du kaste brillene

Laser fikser øynene PÅ ET ØYEBLIKK: En ny laser kan hjelpe dem som bruker briller og linser til et brillefritt liv. Inngrepet tar bare noen sekunder, og koster 22 000 kroner, forteller administrerende direktør Cato Lodding ved Volvat Medisinske Senter i Oslo. Alle foto: BJØRN HALFDANSEN En ny type laser gjør det nå mulig å få rettet opp både overlangsynthet, nærsynthet og skjeve hornhinner. Om lag 2,4 millioner nordmenn bruker briller eller kontaktlinser. Et inngrep som er unnagjort på sekunder, kan hjelpe over 80 prosent av dem til et brillefritt liv. Men operasjonen merkes på lommeboka.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Laser er blitt benyttet ved øyeoperasjoner i over ti år, men de nye laserne er så presise at det også er mulig å operere dem som lider av overlangsynthet og som har skjeve hornhinner. På verdensbasis opereres årlig flere hundre tusen mennesker med synssvekkelse på grunn av brytningsfeil.

I Norge regner man med å kunne operere nærmere 2000 pasienter i løpet av 1997.

Hjelper mange

- Det er viktig å understreke at man ikke kan korrigere begynnede synssvekkelse, som alle opplever i 45-årsalderen. Men den nye laseren kan hjelpe mange overlangsynte til å bli kvitt avstandsbrillen, forteller øyelege Harald Nustad ved Volvat Medisinske Senter i Oslo. Senterets excimer-laser er godkjent av de amerikanske helsemyndighetene FDA (Food and Drug Administration), og har siden oktober i år hjulpet nærmere 70 nordmenn med synsproblemer.

Den nye laseren korrigerer hornhinnen slik at denne gir samme effekt som en brille, forklarer Nustad.

Hos overlangsynte blir hornhinnen gjort krummere. Hos nærsynte blir den gjort flatere. De som lider av skjeve hornhinner får rettet opp skjevheten ved hjelp av laseren.

Trygt inngrep

Selve inngrepet tar bare noen sekunder, men er basert på grundige undersøkelser foretatt av optiker og øyelege.

Før operasjonen får pasienten bedøvende dråper på øyet, og merker ikke annet enn en bankende lyd fra laseren idet strålen treffer øyet. Bare ett øye opereres av gangen. Pasienten må derfor komme tilbake etter cirka en måned for å utføre inngrepet på det andre øyet.

Legene kjenner ikke til noen langvarige bivirkninger ved inngrepet. Øyekirurg Pedersen ved Volvat Medisinske Senter gjør derimot oppmerksom på at pasienter som er veldig nærsynte kan oppleve å få nedsatt kontrastevne på øynene. Dette rettes opp ved en ny operasjon.

- Pasienten vil ha svinaktig vondt det første døgnet etter operasjonen på grunn av såret på hornhinnen, forteller Nustad, men dette får de smertestillende tabletter for.

Det vil ta fra tre uker opptil et halvt år til synet har stabilisert seg, avhengig av hvor stor synsfeil man har.

- Etter inngrepet vil pasienten få nøye oppfølging fra medisinsk ekspertise, avslutter Nustad.

Unge mennesker

Undersøkelser viser at sjansene for å få et perfekt syn etter operasjonen er meget stor. Tallmateriale Volvat sitter inne med tilsier at 99 prosent av nærsynte med styrke minus tre eller mindre vil slippe å bruke briller etter inngrepet. Er styrken på mer enn minus åtte er det 85 til 90 prosent sjanse for at man slipper å bruke briller.

Den nye laseren kan for eksempel hjelpe unge mennesker som ikke kom inn på politiskolen på grunn av for dårlig syn. Man regner også med at idrettsutøvere som er hemmet av å bruke briller i sin idrett, vil benytte seg av den nye laserteknologien.

Men, et bedre syn er ikke gratis. En operasjon på begge øynene vil koste 22 000 kroner. Kanskje noe å ønske seg til jul?