PÅSKEGODT:  Kan du nå kaste deg over godteriet. Det er jo tross alt bare påske en gang i året ... Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.
PÅSKEGODT: Kan du nå kaste deg over godteriet. Det er jo tross alt bare påske en gang i året ... Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix.Vis mer

Nå kan du kose deg: Påskeegget får grønt lys av Helsedirektoratet

- Man kan skeie ut og spise det dobbelte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke farlig å skeie ut en gang i blant, selv om påskeegget er så stort at det overskrider maksimalt anbefalt inntak med sukker, påpeker avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet.

- Våre anbefalinger om maksimalt inntak gjelder gjennomsnittlig inntak. Man kan derfor skeie ut en gang i blant og spise det dobbelte av anbefalt mengde, men helst ikke overstige kvoten mange dager på rad, sier hun til forskning.no.

Helsedirektoratets anbefaling utenom høytidene lyder på at ikke mer enn ti prosent av energiinntaket bør komme fra sukker. Dette gjelder i tillegg til naturlig sukker i maten, som fruktsukker og lignende.

For mye sukker kan ødelegge matlysten, særlig blant barn. Mye godteri kan bli et helseproblem dersom sukkerinntaket blir så høyt at barna ikke får i seg nok næringsstoffer.

- Det er rett og slett viktig å bruke sunn fornuft. Derfor er det et godt prinsipp å ha visse regler, som å gi godteri bare på lørdager, sier Øien, som også anbefaler at barna får påskeeggene først på kvelden slik at det spiser vanlig mat først.

(NTB)