Nå kan du pushe politikerne

Ber ungdom si sin mening på nettet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 14 nordiske ungdommer mellom 16 og 24 år jobber nå sammen i et Nordisk Ungdomspanel. De er plukket fordi de har erfaring og bakgrunn fra ulike organisasjoner og skal sørge for at ungdommens stemmer blir hørt i arbeidet med nordisk velferdsspørmsål.

Internett blir det viktigste verktøyet. Alle kan nå klikke seg inn på nettsida deres, som etter hvert vil få sitt eget domenenavn, og si sin mening, legge inn spørsmål eller kommentere artikler.

- Vi kommer til å publisere ulike artikler, men det viktigste blir å få tilbakemeldinger, kritikk og spørsmål fra alle mulige ungdommer, sier Helene Kulstad til Dagbladet.no.

Sammen med Hung Pham fra Røde Kors Ungdom er Kulstad deltaker i det Nordiske Ungdomspanelet.

- Vi skal gi politikerne konkrete ting som de kan jobbe med. Vi må prøve å komme med noe nytt for å få dem til å jobbe med de områdene vi vil, sier Hung Pham.

Ministerkonferanse i mai

Mandatet til panelet er vidt. De skal drøfte nordisk velferdspolitikk og hvordan de kan påvirke dette.

- Først er det viktig at vi selv definerer mandatet vårt. Men panelet består av veldig ulike individer. Vi kommer ikke til å enes om ett tema, vi skal påvirke på mange områder.

Alle deltakerne vil jobbe aktivt mot ungdomsmiljøene i sitt land. Utfordringen blir å få spredd informasjon om prosjektet og å få tilbakemeldinger fra ulike miljøer.

- Det er viktig at vi når fram til ulike folk. Ungdom er like mangfoldige som voksne og har ulike interesser og behov, sier Helene Kulstad.

I mai skal alle de nordiske ministrene samles på en konferanse i Tønsberg. Fram til da vil panelet mye hver for seg før de samkjører seg til konferansen.

- Jeg jobber med EU-spørsmålet med fokus på ungdom i et land som ikke er medlem i EU. Det blir et tett samarbeid med en fra Finland, som da har fokus på ungdom fra et land som er EU-medlem, sier Hung.

Vil ta ungdom på alvor

Barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem åpnet i dag nettsida til det Nordiske Ungdomspanelet. Siden har informasjon om panelets sammensetning, arbeid og progresjon og stort rom for innspill og kommentarer.

- Gjennom opprettelsen av Nordisk Ungdomspanel ønsker vi å invitere ungdom fra Norden inn i debatten om viktige samfunnsspørsmål. Demokratiet kan ikke utvikles uten at ungdom blir tatt på alvor. Ungdom vet selv best hvordan fremtiden bør utvikles. Jeg gleder meg til å følge panelets arbeid gjennom året, sier barne- og likestillingsminister Karita Bekkemellem til Dagbladet.no.

Norge har formannskapet i Nordisk Ministerråd i 2006.

SAMARBEID: Helene Kulstad, Karita Bekkemellem og Hung Pham skal jobbe for at ungdom i Norden skal leve i verdens beste samfunn.