Nå kan du regne med råbillig strøm

Endelig en grunn til å glede seg over alt regnet i sommer.

VANN-TRIVSEL: Jo mer det regner, jo billigere blir strømmen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
VANN-TRIVSEL: Jo mer det regner, jo billigere blir strømmen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Administrerende direktør Geir Tønnesland i strømselskapet LOS i Kristiansand har (en slags) solskinns-melding til alle som er frustrert over alt regnet i sommer.

- Dette halvåret har vi hatt de laveste strømprisene på fem år, sier Tønnesland til Fædrelandsvennen.

3850 kr spart LOS har regnet ut at gjennomsnittlig nordisk spotpris på kraftbørsen Nord Pool Spot i første halvår var 24 øre per kilowatt-time, mot 47 øre i samme periode i fjor.

Det betyr rundt 3850 kroner spart for en vanlig familie.

Den billige strømmen skyldes ikke bare regnværet.

- Årsaken er kompleks, men skyldes delvis en mild vinter og god magasinfylling sammen med den økonomiske krisen ute i Europa, sier Tønnesland til Fædrelandsvennen.

Holder seg lavt Så mye som det regner denne sommeren, ser det lyst ut for folks lommebøker også i månedene som kommer.

- Hvis det er tilgang til vann i vannmagasinene, og vi får en fuktig sommer og høst, vil tilgangen på norsk kraft være stor, og hvis det ikke blir ekstreme kuldeperioder i høst og i vinter, vil vi kunne «spise» av reservene, og da vil strømprisen holde seg lavere enn vi har vært vant til,sier Tønnesland til Dagbladet.

Regnet viktigst Han forklarer at det er mange faktorer som påvirker.

- Pris på råvarer, temperatur og hva som skjer i Europa. Alt dette påvirker kraftprisen, fordi vi både eksporterer og importerer kraft.

- Hva er den viktigste enkeltfaktoren?

3850 KRONER SPART: Geir Tønnesland og strømselskapet LOS i Kristiansand har regnet ut at en vanlig familie har spart 3850 kroner på de lave strømprisene i første halvår. Og framover kan det bli mye mer å spare.
3850 KRONER SPART: Geir Tønnesland og strømselskapet LOS i Kristiansand har regnet ut at en vanlig familie har spart 3850 kroner på de lave strømprisene i første halvår. Og framover kan det bli mye mer å spare. Vis mer

- Det som umiddelbart virker på strømprisen, er vær og temperaturer.

- Og da er nedbøren aller viktigst?

- Ja, at det regner, har en positiv effekt på strømprisen.

Ned i 15 øre? Tønnesland tror at strømprisene kan stige noe i andre halvår, slik de pleier å gjøre, men på sikt er han og de ansatte i LOS store optimister.
I hvert fall når det gjelder nordmenns lommebøker.

Det er nemlig mer enn regnet som presser de nordiske strømprisene nedover. Deriblant krisen i Europa, og fallende kull- og gasspriser.


- Dermed venter vi fortsatt fallende strømpriser i tiden fremover. Kanskje kommer vi helt ned på godt gammeldags nivå, da vi var vant med priser på 10-15 øre, sier leder for kraftforvaltning Andreas Myhre i en pressemelding.

SÅ FULLE ER VANN-MAGASINENE: Diagrammet viser hvor fulle magasinene er nå (den røde grafen), sammenlignet med andre år.
SÅ FULLE ER VANN-MAGASINENE: Diagrammet viser hvor fulle magasinene er nå (den røde grafen), sammenlignet med andre år. Vis mer