Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Se opp!

Nå kan du se denne suse over himmelen

Fra lørdag kveld og den neste uka vil det være mulig å se Den Internasjonale Romstasjonen (ISS) bevege seg over himmelen fra Sør-Norge.

SE OPP!: I dagene fremover kan man se Den Internasjonale Romstasjonen (ISS) på himmelen, men bare på bestemte tidspunkter! Dette er en video fra vedlikeholdsarbeid på romstasjonen, med Jorda i bakgrunnen. Fra bakken vil den se mer ut som en veldig kraftig stjerne som suser over himmelen. Video. CNN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den Internasjonale Romstasjonen, ISS, fullfører nesten 16 runder rundt jorda i døgnet med en fart på 28.000 km/t. Dette gjør den i en høyde på cirka 350 kilometer.

HER ER 'N: Dette bildet av ISS ble tatt fra en bygård på Øvre Grünerløkka i Oslo nå i kveld. Foto: Eugene Brandal Laran
HER ER 'N: Dette bildet av ISS ble tatt fra en bygård på Øvre Grünerløkka i Oslo nå i kveld. Foto: Eugene Brandal Laran Vis mer

Den går aldri i bane over Norge, faktisk er den aldri så langt nord som Danmark, ifølge Pål Brekke, seniorforsker ved Norsk Romsenter. Likevel er det noen ganger mulig å få øye på den. Sett fra jorda, krysser romstasjonen himmelen fra vest til øst.

I uka framover vil det være mulig for de sør for Trondheim å se romstasjonen, og mulighetene er større jo lenger sør i landet du kommer. Har du lyst til å se romstasjonen suse over himmelen de kommende kveldene?

TIL HIMMELEN: Slik så det ut da amerikanske og russiske astronauter og kosmonauter ble skutt opp til Den Internasjonale Romstasjonen (ISS). Det er ISS du kan se på himmelen de kommende dagene. Foto: NTB/Scanpix
TIL HIMMELEN: Slik så det ut da amerikanske og russiske astronauter og kosmonauter ble skutt opp til Den Internasjonale Romstasjonen (ISS). Det er ISS du kan se på himmelen de kommende dagene. Foto: NTB/Scanpix Vis mer

Nasa har utviklet et verktøy som gjør det mulig å kartlegge de beste observasjonsmulighetene for romstasjonen. Lørdag kveld 31. mars er romstasjonen synlig hele to ganger i Oslo, kl. 21.05 og kl. 22.41, ifølge tjenesten.

Vi vil veldig gjerne se dine videoer eller stillbilder av romstasjonen! De kan du sende til 2400@db.no.

Dette skal du se etter

I JOSTEDAL: Romstasjonen blir her sett fra Gjerde i Jostedal. Foto: Tipser
I JOSTEDAL: Romstasjonen blir her sett fra Gjerde i Jostedal. Foto: Tipser Vis mer

Finn deg et høyt sted med fri sikt sørover, og følg godt med!

Romstasjonen ser ut som en meget sterk stjerne som langsomt glir over himmelen fra sør, og er da synlig i noen minutter. Ofte vil den langsomt bli svakere i nord, og forsvinner raskt. Dette kommer av at den kommer inn i jordskyggen og sola ikke lenger skinner på den slik at vi kan se det reflekterte sollyset.

OVER NOTODDEN: Litt etter klokka 21. kunne man se romstasjonen over Notodden. Foto: Dag Øystein Andersen
OVER NOTODDEN: Litt etter klokka 21. kunne man se romstasjonen over Notodden. Foto: Dag Øystein Andersen Vis mer

Mandag 2. april skyter SpaceX opp nye forsyninger til romstasjonen der fire astronauter og to kosmonauter arbeider.

Verdens dyreste blomsterpotter - fra Norge

Norge deltar med forskning om bord. Blant annet står verdens dyreste blomsterpotter om bord på ISS. De er bygget i Norge og har en pris på cirka 500 000 norske kroner per stykk.

Det er også bygget en mottaker på fartøyet som overvåker all skipstrafikk fra verdensrommet, opplyser Brekke.

ROMSTASJON: En NASA-astronaut delte nylig denne videoen fra Den Internasjonale Romstasjonen (ISS) som viser et spektakulært og mektig nordlys danse over kloden. Video: @Astro2fish via CNN/Twitter Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!