TRYGG MAT FOR ALLERGIKERE: Norges astma- og allergiforbund (NAAF) ønsker en ny matmerkingsstandard for å gjøre handleturen enklere for allergikere. Det første samarbeidsprosjektet er disse pølsene fra Leiv Vidar.  Foto: LEIV VIDAR
TRYGG MAT FOR ALLERGIKERE: Norges astma- og allergiforbund (NAAF) ønsker en ny matmerkingsstandard for å gjøre handleturen enklere for allergikere. Det første samarbeidsprosjektet er disse pølsene fra Leiv Vidar. Foto: LEIV VIDARVis mer

Nå kan du slenge allergivennlige pølser på grillen

Ny matmerking- standard fra Astma- og allergiforbundet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Hvor langt må man gå for å gjøre en matvare helt sikker for allergikere?

Norges astma- og allergiforbund (NAAF) har sammen med pølseprodusenten Leiv Vidar gått gjennom fabrikker, kvalitetssikret underleverandører og forandret oppskriften slik at det nå finnes en pølse som alle kan spise.

NAAF mener dette viser at det går an å sette nye standarder innen matmerking.

- Dette er den første matvaren som har blitt merket av oss, og det ligger et enormt arbeid bak. Dette er et eksempel på at det går an å gjøre det riktig, og nå så strenge krav. Mange andre kan gjøre det samme, sier generalsekretær i NAAF, Geir Endregard.

Ny oppskriftDet omfattende arbeidet med å kvalitetssikre råvarene og gå gjennom hele produksjonsprosessen tok et og et halvt år.
Hele oppskriften på pølsene er laget på nytt, og målet var å lage noe som alle kan spise.


- Vi får mange henvendelser fra folk som er frustrerte over dårlig allergimerking og dårlig utvalg for allergikere. Mange varer bruker også merkingen «kan inneholde spor av» for å frita seg for ansvar for mat som kunne vært spist av allergikere. Det bør heller komme krav om bedre kontrollrutiner i forkant, slik at produsentene ikke skal sette på advarselen uten grunn, mener Endregard.

NAAF ønsker seg nye bransjestandarder for merking av matvarer i forhold til hvor mye allergener det er i maten.

I arbeidet med den allergisikre pølsa har de definert grensa for hvor mye allergenproteiner som kan være i en matvare uten at noen allergikere reagerer.

Denne grensa er strengere enn myndighetene vurderer som standard.

Allergisikker produksjon- Vi håper at dette kan føre til en større faglig diskusjon, og sette fokus på å få bort unødvendige tilsetningsstoffer i maten. Produsentene bør ta inn at mange har allergier og utvikler det i løpet av livet, sier Endregard.

Prosjektleder Asbjørn Koller i Leiv Vidar forklarer at de har innført et system med grønn merking av det som er allergisikkert i fabrikken.

Det som ikke er allergisikkert, som ost og paprika som brukes i produksjon av andre pølser, blir ikke brukt mens de allergisikre pølsene produseres.

Vaskemidler som brukes til rengjøring på fabrikken, ble byttet ut til mer allergivennlige vaskemidler. Melk er fjernet fra produksjonen og fra ingredienslista.

- Vi har fjernet melkeproteinet som konsistensgiver i pølsa, og erstattet det med mer kjøtt. Derfor er kjøttinnholdet gått opp, sier Koller.

Bort med E-stoffer

I tillegg til å legge om til en allergisikker produksjon, er også produktet forbedret ved at en har redusert på innholdet av visse E-stoffer, blant annet kutte ut smaksforsterkeren MSG.

En rekke mulige forurensinger fra allergener er også kontrollert mye strengere enn det myndighetene forlanger.

- Disse stoffene er ikke direkte koplet til allergier, men det er vist at de kan være helseskadelige. Vår merking blir oppfattet som en garanti, så vi vil ta ansvar for å gjøre det så snilt som mulig, sier Endregard i NAAF.

- Men vi er glade for at det nettopp er en pølse som er blitt allergisikker. Dette er ikke et helseprodukt, men et basisprodukt som man spiser av og til. Målet for en pølse er ikke at det er sunt, men at det er trygt, sier Endregard.