HELE FLYTUREN:  Det amerikanske luftfartstilsynet FFA åpner nå for bruk av elektronisk utstyr under hele flyturen. Foto: Morten Holm / Scanpix
HELE FLYTUREN: Det amerikanske luftfartstilsynet FFA åpner nå for bruk av elektronisk utstyr under hele flyturen. Foto: Morten Holm / ScanpixVis mer

Nå kan du snart gjøre dette under hele flyturen

I alle fall i USA. Men det kommer ikke til Norge på en stund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det amerikanske luftfartstilsynet FAA vil nå å tillate bruk av elektronisk utstyr under avgang og landing.

Nå må passasjerer skru av smarttelefoner, musikkspillere, nettbrett og andre elektronisk utstyr når flydørene lukkes, og så holde det avslått under landing, helt til dørene er åpne. Dette kan det bli slutt på allerede før jul, i USA.

I Norge vil vi måtte vente en god del lenger.

Utgangen av 2013 Torsdag kunngjorde FFA at de ville endre reglene.

- Vi tror dagens avgjørelse hedrer både vårt forpliktelse til sikkerhet og kundenes økende ønske om å bruke elektronisk utstyr under hele flyturen, sier samferdselsminister Anthony Foxx i en pressemelding.

Men endringene kommer ikke til å komme over natta. Hvert flyselskap må nemlig implementere de nye reglene og gjøre om sine sikkerhetsmanualer og opplæringsprogrammer. FFA skriver i pressemeldingen at de forventer at flyselskapene vil være klare for bruk av elektronisk utstyr innen utgangen av 2013.

- Ingen sikkerhetsrisiko Grunnen til at dette til nå har vært forbudt, er at det har vært betegnet som en sikkerhetsrisiko

Regelendringene i USA kommer etter at amerikanske Aviation Rulemaking Committee, som ligger under FAA, la frem en rapport som viser at de fleste kommersielle fly vil kunne tolerere radiosignaler fra bærbart elektronisk utstyr. FAA har så, i samarbeid med flyselskaper, flyprodusenter, piloter, flyvertinner og mobilindustrien, kommet fram til at bruk av elektronisk utstyr ikke utgjør en fare for sikkerheten.

Altså vil ikke flyets egne instrumenter bli påvirket av signaler fra for eksempel nettbrett.

Alle flyselskap må bevise at sine fly tolererer denne typen radiosignaler, før de kan tillate sine passasjerer å bruke elektronikk under hele flyturen.

Ikke til Norge med det første EUs byrå for flysikkerhet (EASA) har så langt ikke startet arbeidet med å innføre dette i Europa, ifølge det norske Luftfartstilsynet.

- Det er ingenting, per nå, som tyder på at et slikt arbeid er i gang i Europa, sier kommunikasjonsdirektør Tor O. Iversen i Luftfartstilsynet.

Det er ifølge Iversen EASA som må gjøre en slik vurdering av sikkerheten og radiobølgenes påvirkning på flyets utstyr.

- Det er ingenting som tyder på at en slik regelendring vil være aktuell i Norge, i alle fall ikke i umiddelbar fremtid. Men vi følger med på det som skjer, sier han.

I Norge er bruk av elektronisk utstyr under avgang og landing forbudt av sikkerhetsmessige årsaker.

- I luftfarten opererer vi med uttrykket: Er vi ikke sikker, så lar vi helle være, sier Iversen.

Med restriksjoner Men de nye reglene i USA vil ikke føre med seg de helt store endringene. Du må nemlig ha nettbrettet, telefonen og annet utstyr trygt plassert i setelommen foran deg under både avgang og landing. Men de kan være på, og hvis trygt plassert, kan du både se film eller høre på musikk.