Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kan du spille med god samvittighet: Dataspill gir deg bedre hukommelse

En fersk forskningsrapport viser at 3D-plattformspill styrker hukommelsen og orienteringen til spillerne.

SPILL DEG FRISK: Ny forskning viser at 3D-spill styrker hukommelse, orienteringsevner og finmotorikk.
SPILL DEG FRISK: Ny forskning viser at 3D-spill styrker hukommelse, orienteringsevner og finmotorikk. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Grå substans betegner områdene i hjernen som hovedsakelig består av nerveceller. Det er en viktig del av nervesystemet, og opprettholdelsen av den er avgjørende for blant annet god hukommelse, forståelse, oppfattelse og språk.

Det er usikkert hvor mange eldre som får hukommelsestap hver år. Det finnes heller ingen gyldige estimater for forekomsten av demens i Norge. Det som derimot er sikkert er at anslagene viser at mellom 70 000 og 104 000 eldre lider av sykdommen i dag.

De vanligste symptomene er at hukommelsen blir dårlig, og at man får problemer med språket. Det finnes ingen kur.

Tidligere studier har imidlertid vist at 3D-plattformspill fremmer den grå substansen som styrker funksjoner tilknyttet hukommelse og orientering hos yngre voksne. Nå viser en fersk forskningsrapport at spillene også styrker eldre menneskers hukommelse.

Styrket korttidshukommelse

Studien har undersøkt effekten 3D-spill har på eldres hukommelse. Deltakerne var mellom 55 og 75 år og spilte videospillet i minimum 30 minutter, fem dager i uka over en periode på seks måneder.

Informantene spilte på en Nintendo Wii-konsoll med klassisk kontroll, og fullførte alle banene i spillet i løpet av månedene prosjektet pågikk. Treningen målte ulike typer påvirkning av spillernes kognitive prestasjoner.

Forskerne satte opp flere mulige hypoteser til hvordan det var mulig 3D-plattformspillet styrket deltagernes grå substans.

En av hypotesene var at de eldre ville få bedre hukommelse av å spille videospill som Super Mario 64.

Funnene viser blant at spillernes korttidshukommelse forbedret seg betraktlig. Studien viser også at den grå substansen til alle deltagerne ble styrket. Likevel mener forskerne at mer forskning på feltet er nødvendig.

Bedre orienteringsevner

En annen hypotese var at spillets visuelle utforming ville hjelpe spillerne med å forstå forholdet mellom landemerkene i spillet og dermed utvikle bedre orienteringsevner.

Ved å huske hvordan bygninger, trær og elver står i forhold til hverandre og orientere seg etter det, skapte deltagerne et kognitivt kart som på sikt styrket navigasjonsevnene deres, også i det virkelige liv.

Hypotesen viste seg med andre ord å stemme. Resultatene viste at spillerne bedre klarte å navigere seg rundt når de visste hvor destinasjonen var, hvor landemerker sto i forhold til den og hvordan de kom seg dit. Det var også en direkte årsakssammenheng med hjernens grå substans.

Motorikk og balanse

Forskerne vurderte også muligheten for at videospillet ville forbedre motorikk og balanse hos de eldre.

Flere av de eldre i undersøkelsen hadde lite eller ingen erfaring med videospill før de deltok i undersøkelsen. Flere slet derfor med spillets kontrollfunksjoner. I løpet av de seks månedene forskningsprosjektet pågikk, forbedret de både grov- og finmotorikken innad i spillet.

Funnene i undersøkelsen tyder derfor også på at dataspill har potensial til å forbedre eldres motorikk og balanse.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!