VIDEOSPILL: 6. juni skal dette spillet lanseres på spilltjenesten «Steam». Tusenvis har signert en underskriftskampanje for å stoppe lanseringen. Video: CNN Vis mer Vis mer

Spill i USA

Nå kan du spille skolemassakrer i nytt spill. Skoleskytingsofrenes foreldre oppfordrer til boikott

I spillet kan du skyte elever, eller være politi.

Både foreldre og politikere reagerer på det nye spillet, hvor man kan simulere at man terroriserer en skole ved å skyte rundt seg med ulike våpen. Spillet, som har fått navnet «Active Shooter», blir tilgjengelig i starten av juni.

Ifølge CNN ble «Active Shooter» utviklet av Revived Games, og publisert av det russiske selskapet Acid. Spillerne kan velge mellom å være politi eller den faktiske skytteren som truer en skole.

- Ikke kjøp dette spillet

Ryan Petty mistet sin 14 år gamle datter Alaina under skoleskytinga på Marjory Stoneman Douglas High School i byen Parkland i Florida i februar. Han reagerer sterkt på spillet på sin Twitter-konto.

- Avskyelig. La Steam Games få vite at spill som illustrerer skyting på en skole, hvor det er spillerne som skyter sivile, studenter og tjenestemenn, er uakseptabelt.

Fred Guttenberg mistet datteren Jamie i Parkland-skytinga. Han oppfordrer til å boikotte spillet.

- Dette selskapet burde møte vrede hos alle som bryr seg om skolesikkerhet og offentlig sikkerhet, og det burde starte umiddelbart. Ikke kjøp dette spillet eller noen andre spill dette selskapet har laget, skriver han på Twitter.

Bill Nelson representerer Florida i Senatet. Også han kritiserer spillet.

- Dette er utilgivelig. Ethvert selskap som utvikler et slikt spill i etterkant av en slik tragedie burde skamme seg, skriver han.

Vurderer å endre reglene

Selskapet på sin side svarer på kritikken med at dette på ingen måte er det første spillet som simulerer en skoleskyting. Ifølge CNN står det på spillets nettsider en uttalelse som oppfordrer til ikke å ta spillet seriøst.

- Dette er ment til å være en simulering, og ingenting annet. Hvis du føler for å skade noen, vær så snill, be om hjelp fra lokale psykiatere, eller ring nødnummeret, heter det i uttalelsen.

Selskapet har også kommet med en advarsel om at spillet ikke anbefales for barn.

- Revived Games mener vold og upassende handlinger hører hjemme i videospill, og ikke i den virkelige verden. Ingen må på noe tidspunkt forsøke å gjenskape noen av handlingene eller situasjonene som kommer fram i dette spillet, skriver de videre.

Revived Games har foreløpig ikke besvart CNNs henvendelser, men Acid har ifølge kanalen vurdert å oppdatere reglene for spillet. De vurderer nå om det skal gå an å spille rollen som skytteren i spillet.

- Etter å ha møtt så store mengder hat og kritikk, vil vi sannsynligvis fjerne skytterens rolle i spillet, skriver de.

- Føles nærmere enn krig

Psykolog og forsker ved politihøgskolen, Asle Sandvik, tror ikke spillet kan være farligere enn andre voldsspill, men mener likevel det er å gå litt for langt når det gjelder spillutvikling.

- Rent forskningsmessig er det ingenting som tilsier at man blir mer voldelig av å se på voldsspill. Vi vet at en god del av dem som har vært involvert i skoleskytinger har spilt mye spill, men det er jo også mange som spiller spill som ikke er involvert i den typen ting, påpeker han.

Han mener likevel spillet er noe produsentene kunne spart seg for.

- Dette er å gå litt langt. Ikke fordi spillet er så fryktelig voldelig, og det finnes mye verre, men det oppleves såpass nært for en del folk, mener han.

Han viser til skoleskytingene i USA den siste tida, og mener et spill med et slikt scenario er noe annet enn for eksempel et krigsspill.

- Det føles mye nærmere. Alle har jo barn på skole, mens krig føles fjernt for de fleste av oss i den vestlige verden. Sånn sett er det mer greit, mens skoleskyting nok også føles nærmere selv om det ikke har skjedd i Norge, sier han.