Nå kan du tjene 1000 kr på en sædskvett

Er du mann og fra Østlandet, kan du tjene en tusenlapp i en håndvending. Forskere trenger nemlig sædgivere for å sammenlikne sædkvaliteten nord og sør i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lysprosjektet

Krav til deltakerne:

  • Må ha bodd i Oslo-området i minst et år.
  • Må være i alderen 18 til 40 år.
  • Må forventes å bo i Oslo det året undersøkelsen pågår.
  • Må besvare et spørreskjema om livsstilsfaktorer (helsetilstand, røyke- og alkoholvaner, arbeidsforhold og lyseksponering i ulike former.)
  • Må ta blodprøver sommer og vinter.
  • Må ta sædprøve høst og vår.
  • En enkel legeundersøkelse gjøres når sædprøvene leveres.

    Interessert? Da kan du melde deg på telefon 23072331.

Mye tyder på at sædkvaliteten er bedre i mørketida. Nå vil forskere på Rikshospitalet, Universitetssykehuset i Malmö og Regionsykehuset i Tromsø sjekke om hypotesen holder. Problemet er bare at mange av dem som har meldt seg som sædgivere, ikke møter opp.

Det kan skrinlegge hele prosjektet, som er et samarbeid med svenske og amerikanske forskere. Til sammen trengs det 200 doser norsk sæd fra menn i aldersgruppa 18 til 40 år. De 100 fra Tromsø er klare for lengst, det er østlendingene som ikke er til å stole på.

Snart deadline

- Vi mangler ennå mellom 40 og 50 sædgivere, og vi trenger dem nå. Stopper tilgangen på frivillige forsøkspersoner, går prosjektet i vasken, sier prosjektleder dr.philos. Trine Berit Haugen ved Andrologisk laboratorium på Rikshospitalet.

- Sola styrer dette. Vi har deadline for de første blodprøvene denne uka. Kanskje kan vi strekke oss til mandag/tirsdag i neste uke, men da er det til gjengjeld bråstopp. Det holder med et besøk på Rikshospitalet på denne sida av sommeren, men i september må du være klar for en ny runde. Etter at forskerne har fått litt blod og noen dråper sæd tidlig på høsten, kan du slappe av helt til januar neste år. Fjerde og siste runde er i mars, sier Haugen. Undersøkelsen blir utført på Andrologisk laboratorium på Kvinneklinikken på Rikshospitalet og tar cirka en halv time. De som stiller opp får 1000 skattefrie kroner for bryet.

Bra mørketid

Bakgrunnen for forsøket er at amerikanske studier har vist at konsentrasjonen av sædceller er større i den mørke årstida. Derfor tror forskerne at produksjonen styres av lyset. Alle tidligere studier er utført sør for polarsirkelen.

- Vi ønsker å sammenlikne sædkvaliteten nord og sør for polarsirkelen. I tillegg vil vi undersøke hvordan miljø, genetikk og livsstilsfaktorer påvirker mannens reproduksjonsevne. Resultatene vil forhåpenligvis øke forståelsen av hvorfor 15 prosent av alle par sliter med å få barn, sier Haugen, som mener det er gode holdepunkter for at noen hormoner påvirkes av lysforholdene.