LIKESTILLING: Om William og Kates førstefødte er en datter, blir hun nå bli dronning, og hun risikerer ikke å bli vippet av tronen av en yngre bror. Foto: Rui Vieira/AP Photo/PA
LIKESTILLING: Om William og Kates førstefødte er en datter, blir hun nå bli dronning, og hun risikerer ikke å bli vippet av tronen av en yngre bror. Foto: Rui Vieira/AP Photo/PAVis mer

Nå kan ei førstefødt jente bli dronning

Enighet om ny arverekkefølge til den britiske tronen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Landene i Samveldet har godkjent et forslag om å endre reglene for tronfølgen. Heretter skal prinsesser være likestilt med prinser, og katolikker skal kunne arve den britiske tronen.

- Enkelt forklart: Dersom hertugen og hertuginnen av Cambridge skulle få ei jente, vil hun en dag bli dronningen vår, sier britenes statsminister David Cameron om eventuelle barn hos William og Kate.

Det var Cameron som fremmet forslaget om å endre tronfølgereglene. Han har den politiske støtten til å gjennomføre endringen i Storbritannia, men trengte godkjennelse fra Samveldet.

Fredag ga lederne i de 15 andre samveldelandene som har dronning Elizabeth som statsoverhode, sin tilslutning.

Historisk vedtak Cameron kaller avgjørelsen historisk og understreker at de gamle arvereglene er utdaterte og «ikke gir mening lenger».

- Ideen om at en yngre sønn skal bli monark i stedet for en eldre datter kun fordi han er mann, stemmer ikke overens med de moderne landene vi er blitt, sier Cameron.

Det århundregamle forbudet mot at kongelige som gifter seg med katolikker, får bli konge eller regjerende dronning, kastes også på historiens skraphaug. Det hersket bred enighet om dette på Samveldets møte i Perth i Australia fredag.

- Diskriminerer Da dronning Elizabeth talte på fredagen møte i Perth, nevnte hun ikke direkte arveloven, men sa at kvinner bør få en større rolle i samfunnet. Det tolker BBC som et antydning om at hun støtter endringen.

Gruppen Republic, som ønsker en valgt statssjef, mener uansett ingen ting av betydning er endret.

- Monarkiet diskriminerer alle menn, kvinner og barn som ikke er født inn i Windsor-familien. Å antyde at dette har noe med likhet å gjøre, er absurd, sier talsperson Graham Smith.

(NTB)