Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå kan forskere lese hva som står i 2000 år gamle ødelagte bokruller

Teknologien gjør det mulig å lese om fortiden. 

BOKRULL: Denne bokrullen ligger i nasjonalbiblioteket i Napoli i Italia. Den er over 2000 år gammel og skal være en av mange hundre bokruller som ble ødelagt da vulkanen Vesuv hadde utbrudd i år 79. Foto: AP / NTB Scanpix
BOKRULL: Denne bokrullen ligger i nasjonalbiblioteket i Napoli i Italia. Den er over 2000 år gammel og skal være en av mange hundre bokruller som ble ødelagt da vulkanen Vesuv hadde utbrudd i år 79. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Takket være teknologi, kan forskere nå lese hva som står i disse 2000 år gamle bokrullene

Det skriver CNN.

Ble ødelagt i år 79

Bokruller, som er fra den italienske byen Herculaneum, ble begravd under asken da vulkanen Vesuv hadde et utbrudd i år 79. Mange av disse ble senere bevart.

Det er først nå - nesten 2000 år senere - verden kan få vite hva som står i rullene.

HISTORIE: Ved nasjonalbiblioteket i Napoli er det tatt vare på flere gamle, forbrente ark som er over 2000 år gamle. Foto: AP / NTB Scanpix
HISTORIE: Ved nasjonalbiblioteket i Napoli er det tatt vare på flere gamle, forbrente ark som er over 2000 år gamle. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Forskere skal nå forsøke å rulle ut - eller pakke ut - arkene for å kunne lese hva som står i dem. Forskerne benytter da røntgen for å se hva som står i rullene.

De over 2000 år gamle rullene skal ha vært lagret i et bibliotek i den italienske byen Herculaneum. Da vulkanen hadde et utbrudd i 79 sies det at byen ble begravd av aske på bare fire minutter, og både bygninger og trær ble ødelagte.

Må oversettes

- Målet med teknologien er å gjøre det tilgjengelig for alle kunsthistorikere, museer og biblioteker å kunne lese gamle tekster som har vært ødelagte, sier Alessia Cedola, forsker og fysiker i det italienske forskningsrådet, til CNN.

- Nå kan vi endelig se hva som står i bokrullene, sier hun.

Hva som står i rullene vil ikke bli kjent før om en god stund.

Det er totalt seks bokruller som skal skannes. Deretter skal de oversettes fra gammelgresk til engelsk, og svarene vil bli publisert i et vitenskaplig tidsskrift, ifølge den amerikanske TV-kanalen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media