Nå kan genmodifisert Monsanto-mais havne på norske tallerkener

- Ingen uakseptabel risiko, sier Tine Sundtoft.

KONTROVERSIELT: Monsanto har fått omfattende kritikk for sin drift og sine metoder. Her demonstranter i El Salvador 16. oktober. Foto: NTB scanpix
KONTROVERSIELT: Monsanto har fått omfattende kritikk for sin drift og sine metoder. Her demonstranter i El Salvador 16. oktober. Foto: NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

To typer genmodifisert mais som er godkjent av EU til mat og videreforedling, kan også importeres til Norge. Men det blir ikke tillatt å dyrke den omstridte maisen her i landet.

- Maisen utgjør ingen uakseptabel risiko for miljøet eller norske forbrukere. Det har Miljødirektoratet slått fast med faglig forankring, sier miljøminister Tine Sundtoft (H) til Bergens Tidende.

Departementet presiserer overfor NTB at genmodifiserte organismer (GMO-er) som er godkjent i EU, automatisk er godkjent i Norge. Enkeltland kan innføre forbud, men det har Norge ikke gjort, og etter en viss tid vil produktene dermed være å anse som godkjent, forklarer departementet.

Sundtoft tror den store skepsisen vil føre til at etterspørselen ikke vil øke.

- Nei, det tviler jeg på. Fiskefôrprodusenter i Norge har i mange år hatt anledning til å bruke 19 forskjellige genmodifiserte fôringsingredienser gjennom en dispensasjon fra Mattilsynet. Men produsentene har likevel valgt ikke å bruke dem.

En av maistypene som kan importeres, kommer fra det multinasjonale selskapet Monsanto. Til tross for en studie som knyttet den til kreft og økt dødelighet hos rotter, mener Den norske Vitenskapskomiteen for mattrygghet at maistypen er trygg.

Miljødirektoratet og Mattilsynet har heller ikke motsatt seg godkjenning. Den andre aktuelle maistypen kommer fra Bayer CropScience.

(NTB)

- INGEN UAKSEPTABEL RISIKO: Det mener miljøvernminister Tine Sundtoft om Monsanto-maisen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
- INGEN UAKSEPTABEL RISIKO: Det mener miljøvernminister Tine Sundtoft om Monsanto-maisen. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer