Nå kan genmodifisert Monsanto-mais havne på norske tallerkener

- Ingen uakseptabel risiko, sier Tine Sundtoft.

KONTROVERSIELT: Monsanto har fått omfattende kritikk for sin drift og sine metoder. Her demonstranter i El Salvador 16. oktober. Foto: NTB scanpix
KONTROVERSIELT: Monsanto har fått omfattende kritikk for sin drift og sine metoder. Her demonstranter i El Salvador 16. oktober. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

To typer genmodifisert mais som er godkjent av EU til mat og videreforedling, kan også importeres til Norge. Men det blir ikke tillatt å dyrke den omstridte maisen her i landet.

- Maisen utgjør ingen uakseptabel risiko for miljøet eller norske forbrukere. Det har Miljødirektoratet slått fast med faglig forankring, sier miljøminister Tine Sundtoft (H) til Bergens Tidende.

Departementet presiserer overfor NTB at genmodifiserte organismer (GMO-er) som er godkjent i EU, automatisk er godkjent i Norge. Enkeltland kan innføre forbud, men det har Norge ikke gjort, og etter en viss tid vil produktene dermed være å anse som godkjent, forklarer departementet.

Sundtoft tror den store skepsisen vil føre til at etterspørselen ikke vil øke.

- Nei, det tviler jeg på. Fiskefôrprodusenter i Norge har i mange år hatt anledning til å bruke 19 forskjellige genmodifiserte fôringsingredienser gjennom en dispensasjon fra Mattilsynet. Men produsentene har likevel valgt ikke å bruke dem.

En av maistypene som kan importeres, kommer fra det multinasjonale selskapet Monsanto. Til tross for en studie som knyttet den til kreft og økt dødelighet hos rotter, mener Den norske Vitenskapskomiteen for mattrygghet at maistypen er trygg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer