FIRE NYE ÅR: Barack Obama har blitt gjenvalgt til fire nye år som USAs president. Foto: Jewel Samad / AFP / NTB Scanpix
FIRE NYE ÅR: Barack Obama har blitt gjenvalgt til fire nye år som USAs president. Foto: Jewel Samad / AFP / NTB ScanpixVis mer

- Nå kan han bli husket som en stor president

Torbjørn Røe Isaksen gleder seg over Obamas valgseier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingsrepresentant for Høyre Torbjørn Røe Isaksen har fulgt det amerikanske valget tett, og har vært våken hele valgnatta i New York.

- Resultatet kom overraskende tidlig må jeg si. Obama har vunnet overlenget og det synes jeg er bra. Nå får han sjansen til å bli husket som en stor president, ikke bare den første svarte presidenten, men presidenten som fikk en skakkjørt økonomi på fote igjen, sier Isaksen til Dagbladet.

- Lærepenge Han tror Obamas valgseier kan lære det republikanske partiet en lekse.

- Jeg tror dette vil være en klar lekse for den radikale fløyen i det republikanske partiet. Det er de som har ødelagt for republikanerne. Grunnen til at Romney gjorde det så bra som han gjorde, var fordi han var moderat. Det han tapte på var de områdene der han var konservativ, sier Isaksen.

Han peker på at Romneys syn i abortsaken kan gjort at han tapt viktige kvinnelige velgere.

- Jeg tror han tapte kvinnelige stemmer på abortspørsmålet. Republikanerene tviholder også på at homofile ikke skal kunne gifte seg. På denne måten stempler de seg selv som et parti som ikke følger med i tiden, sier Isaksen.

- For innvandringsfiendtlig Alf Tomas Tønessen er førsteamanuensis i Amerikansk kulturkunnskap ved Høgskolen i Volda. Han peker på at Republikanerne vil fortsette å tape terreng valg etter valg om de fortsetter å ha en kritisk holdning til innvandring.

- For hvert år vil andelen synke med to prosentpoeng. Da blir det vanskelig å lene seg på en hvit velgerbase. Romeny bevegde seg til og med til høyre for George W. Bush i innvandringsspørsmål. Derfor tapte han Colerado og Florida, sier Tønessen.

Han sier at det ser ut som at Mitt Romney bare har gjort det litt bedre en John McCain gjorde i 2008.

- De eneste statene Romney har tatt som ikke McCain vant, er Indiana og North Carolina. Det skuffende, sier Tønessen.

ENTUSIAST: Torbjørn Røe ISaksen har fulgt valget i USA tett, og tilbringer valgnatta i New York.
ENTUSIAST: Torbjørn Røe ISaksen har fulgt valget i USA tett, og tilbringer valgnatta i New York. Vis mer