KUNNE FEIRE:  Disse to var blant de som feiret at homofile nå ser ut til å kunne gifte seg i Irland. Foto: REUTERS/Cathal McNaughton
KUNNE FEIRE: Disse to var blant de som feiret at homofile nå ser ut til å kunne gifte seg i Irland. Foto: REUTERS/Cathal McNaughtonVis mer

Nå kan homofile gifte seg i Irland

Gikk inn for å legalisere likekjønnet ekteskap i det katolske landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et flertall stemte for å legalisere likekjønnede ekteskap i Irland. 62,3 prosent har stemt ja, viser endelige resultater fra 40 av 43 valgkretser.
Over 1,9 millioner irer deltok i folkeavstemningen fredag, og bare i én valgkrets stemte flertallet imot ekteskap mellom to personer av samme kjønn.

På landsbasis hadde nei - siden bare 37,7 prosent av stemmene da resultatene fra tre valgkretser gjenstod.

- Vi er jublende glade I Dublin startet feiringen allerede lørdag ettermiddag.

— Vi er jublende glade, rørt og lettet, og har en sterk følelse av at det irske folk har vist anstendighet og respekt for sine medmennesker, sier Davin Roche fra homonettverket Glen til nyhetsbyrået TT fra Dublin.

Ved historiske Dublin Castle i den irske hovedstaden er Roche og familien samlet sammen med flere hundre andre irer for å overvære opptellingen lørdag ettermiddag.

Innrømmet nederlag Motstandere av likekjønnet ekteskap i Irland innrømmet nederlaget bare timer etter at opptellingen startet lørdag. De første resultatene antydet nemlig et overveldende flertall for ja-siden.

— Det har tydeligvis blitt en veldig imponerende seier for ja-siden, sier David Quinn fra den katolske tankesmia Iona Institute til RTE.

Likestillingsminister Aodhan O'Riordain var til stede ved et stemmetellingssenter i Dublin lørdag formiddag. Han er blant flere ministre som nå føler seg sikre på seier for ja-siden.

— Jeg har sett stemmeurner som åpnes i områder som ikke anses for å være liberale, der folk gir et rungende ja, sier O'Riordain.

Feiret med champagne Opptellingen i de 43 valgdistriktene startet klokken 9 lørdag morgen. Irland blir det første landet i verden som legaliserer homofilt ekteskap etter en folkeavstemning. Resultatet utgjør dessuten en historisk omveltning i et land hvor homoseksualitet var forbudt ved lov helt fram til 1993.

— Nå avslutter vi den vanskelige epoken som homoseksuelle har vært gjennom her i landet og tar fatt på en tid med kjærlighet og toleranse, sier Roche. Over hele Dublin går lørdag ettermiddag folk til innkjøp av champagneflasker for å feire ja-sidens seier, forteller David Farrell, professor i statsvitenskap ved University College Dublin.

— Det er et stort steg framover i moderniseringen av Irland, sier Farrell.

Abortforbud Meningsmålingene har lenge tydet på et klart ja-flertall, men flere hadde advart mot å stole for mye på meningsmålingene, blant annet fordi neisiden kunne ha flere tilhengere blant eldre og folk på landsbygda enn det målingene har klart å fange opp.

Alle de største politiske partiene i Irland, inkludert de konservative, støtter forslaget om å åpne for likekjønnet ekteskap, men den katolske kirken er sterkt imot. Kirken står sterkt i Irland, der abort fortsatt er forbudt, så sant ikke kvinnens liv er i fare.

18 land har legalisert I debatten fram mot folkeavstemningen har imidlertid kirken ligget relativt lavt, delvis på grunn av de mange pedofiliskandalene den har vært involvert i, ifølge professor David Farrell. — Men kirken er fortsatt mektig, og den dagen vi får en ordentlig debatt om abort, får vi se nøyaktig hvor mektig den er, sier han. Tidligere har 18 land i verden legalisert likekjønnet ekteskap. 13 av dem er i Europa, blant dem er Storbritannia med unntak for Nord-Irland.
(NTB)